| 14:59 | René Grünfeld

Kamaz zonder neus naar Dakar

Vorige maand heeft Kamaz de bemanningen voor Dakar 2017 voorgesteld. Hun trucks gaan op 25 november scheep voor de overtocht naar Zuid-Amerika. Opvallend detail: er is geen torpedo bij.

Kamaz heeft duidelijk te lijden onder de economische malaise in Rusland. Weliswaar hebben nieuwe deals met Rostec (onder meer leverancier van BUK-raketten), Total en Mercedes de ergste nood gelenigd, maar er is nog steeds niet genoeg geld om de nieuwe Kamaz torpedo te voltooien, liet teamleider Vladimir Chagin weten. Wel is er al heel wat werk verzet om hem op hetzelfde niveau te brengen als de auto’s van de concurrentie.

Kamaz torpedo: grote afwezige tijdens de Dakar 2017.

Kamaz torpedo: grote afwezige tijdens de Dakar 2017.

Eigen motor

Het Kamaz-team deed met de torpedo mee aan de Silk Way Rally 2016 en was tevreden over de prestaties van versnellingsbak en chassis, maar over de keuze voor een eigen motor wordt nog gesproken: “Ook al omdat er in de Dakar vanaf 2018 geen grotere cilinderinhoud dan 13 liter meer is toegestaan”.

Africa Eco Race

Behalve aan de Dakar en Silk Way Rally doet Kamaz ook mee aan de Africa Eco Race 2017. Voor deze laatste race gebruikt het team van Sergej Kuprianov een dual-fuel motor die ontwikkeld is in samenwerking met de Russische gasproducent Gazprom en VTB, een Russische bank. De Africa Eco Race begint op 2 januari in Monaco en volgt twee weken lang de vroegere Dakar-route tot aan de gelijknamige hoofdstad van Senegal.

Succesvol getest tijdens de Silk Way Rally 2016.

Succesvol getest tijdens de Silk Way Rally 2016.

Begin januari

De overtocht van de trucks voor Dakar naar Zuid-Amerika duurt drie weken; de rally zelf begint eveneens op 2 januari en loopt van Asuncíon in Paraguay naar Buenos Aires in Argentinië, een tocht van 9.000 kilometer. De einddatum voor beide monsterrally’s is vastgesteld op 14 januari 2017.

Kamaz-teams

Kamaz-Master Crews Rally Dakar 2017
Pilot E. Nikolaev; navigator E. Yakovlev; mecanicien V. Rybakov.
Pilot A. Mardeev; navigator A. Belyaev; mecanicien D. Svistunov.
Pilot D. Sotnikov; navigator R. Akhmadeev; mecanicien I. Leonov.
Pilot A. Shibalov; navigator R. Amatych; mecanicien I. Romanov.

Kamaz-Master Crews Africa Eco Race 2017
Pilot A. Karginov; navigator A. Mokeev; mecanicien D. Nikitin.
Pilot S. Kuprianov; navigator A. Kuprianov; mecanicien A. Tanin.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie