Jac Klijn Bouwmaterialen
| 08:51 | Arjan Olsthoorn

Jac Klijn Bouwmaterialen kiest voor het eerst in 30 jaar Scania

Bouwpartner Jac Klijn Bouwmaterialen BV uit Kaatsheuvel zette recent een nieuwe rondom luchtgeveerde Scania G450 6×2*4 met een hoog dak en een gestuurde hefbare naloopas op de weg. Het is voor het eerst in 30 jaar dat het bedrijf een nieuwe truck van dit merk koopt. Bijzonder daarbij is de bewuste keuze voor een langlopend full service contract. De auto staat voor een korte twee-assige stenentrailer en wordt voornamelijk ingezet voor de distributie van bouwmaterialen naar klanten.

“Het is inderdaad een tamelijk korte stenentrailer die wij achter onze nieuwe Scania zetten,” vindt ook directeur eigenaar Robert Klijn. “Maar hij past goed in onze werkzaamheden.” Robert nam vorig jaar definitief het stokje over binnen het familiebedrijf en is nu voor 100 procent eigenaar. “Met 30 man personeel is dat wel een verantwoordelijkheid,” vindt hij nog steeds. “Ik heb een geweldige ploeg mensen voor mij werken en ik wil ervoor zorgen dat zij hun werk met veel plezier en met de juiste middelen kunnen doen.”

Scania G450

‘Het liefst een Scania’

De nieuwe Scania is een onderdeel van die filosofie. “Wij hebben hier een chauffeur die al 30 jaar voor ons werkt. Bij ons mogen de chauffeurs binnen een bepaalde bandbreedte altijd kiezen waar ze in willen rijden. Voor deze man is het waarschijnlijk de laatste auto voor zijn pensioen en hij wilde het liefst een Scania. Dus zijn we gaan praten met de Scania dealer in Tilburg en dat pakte bijzonder goed uit.”

“Want wij verwachten heel veel van een truck. Hij moet extreem kort kunnen draaien omdat wij ook tot in de kleinste straatjes bij onze klanten afleveren. Tegelijkertijd moet hij veel kunnen laden want stenen zijn zwaar. We zochten dus een combinatie van een korte draaicirkel en veel laadvermogen. Verder wilden we een hoog dak omdat we bijvoorbeeld isolatiemateriaal echt hoog opladen. Dan moet dat niet vol in de wind staan omdat de lading hoger is dan de dakspoiler. En dan moet het ook nog ons visitekaartje zijn.”

Scania G450

Het werd daarom een Scania G450 met het hoge dak. Voor het laadvermogen gingen we voor een luchtgeveerde negen tons vooras in combinatie met een gestuurde naloopas. “Scania levert gewoon af-fabriek een uitvoering waarbij op een kort chassis ook de trekas iets naar voren is geplaatst. Daardoor is er ruimte voor een elektronisch aangestuurde stuurbare naloopas. De 610 liter brandstoftank is voor ons genoeg en de Adbluetank zit binnen het chassis en de accubak in het hek. Door de schotel zover mogelijk naar voren te plaatsen kunnen we de negen tons as goed uitnutten. Samen met het tandemstel van de trailer waarbij de starre as en de gestuurde as wat verder uit elkaar staan, hebben we nu een heel compact draaiende combinatie met een goede gewichtsverdeling. Omdat de truck rondom luchtgeveerd is, kunnen we standaard de exacte aslasten aflezen op het dashboard. Dat is reuze handig met al die wisselende beladingen. Het enige nadeel van al die sturende assen is dat de combinatie wel stevig binnendoor loopt. Daar moet je even rekening mee houden in de bocht.”

Bouwpartner

De truck kwam in de nieuwe huisstijl van Bouwpartner te staan. “Wij zijn onderdeel van de 4Plus, een coöperatie met 81 zelfstandige leden en bijna 90 vestigingen in Nederland. Wij vallen Bouwpartnergroep die als huiskleuren grijs en oranje heeft. Dat konden ze bij Scania af fabriek spuiten, dat was lekker makkelijk en het ziet er heel goed en strak uit. Samen met de led-verlichting in het dak, onder de voorruit en in de koplampen heeft de truck een heel strakke uitstraling. De chauffeur is er dan ook heel blij mee.”

Een typische dag begint bij Bouwpartner rond 6.30 uur met drie á vier losadressen in de omgeving van Kaatsheuvel. “Daarna rijdt de chauffeur met de lege auto vaak door naar de steenfabriek om een volle lading stenen te halen. Die gaan óf direct naar een bouwplaats of komen gedeeltelijk bij ons op de zaak. Zo doet hij meerdere ritten op een dag.”

Fullservice-contract

Opvallend is het fullservice-contract dat Klijn afsloot met de dealer. “We zijn direct voor 84 maanden gegaan. In het verleden kochten we een truck en reden hem op. Dan konden de onderhoudskosten tegen het eind flink oplopen of kreeg je te maken met ongeplande stilstand voor langere tijd. Daar wilde ik vanaf”, vertelt Robert.  “Met dit contract weet ik vooruit precies wat ik maandelijks moet betalen en gaat Scania ons helemaal ontzorgen. En heb ik als het goed is na 10 jaar nog een mooie goed onderhouden auto met relatief weinig kilometers. Want bij 65.000 per jaar houdt het bij ons wel op. Ik denk dat dat loont.”

Jac Klijn Bouwmaterialen

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie