scania 3-serie
| 13:07 | Arjan Olsthoorn

Is de 3-serie het mooiste Scania-model ooit?

Wel als je het vraagt aan vrienden Henk-Bart van Doorn, Martin van Geerenstein, Hanno Methorst en Peter van Setten. Volgens hen was en is dit nog steeds hét model van Scania. De iconische 3-serie werd tussen 1987 en 1995 door Scania geproduceerd.

Niet alleen deze vriendengroep vindt dit de mooiste Scania ooit gebouwd. Volgens velen is de 3-serie het mooiste model dat Scania ooit heeft gebouwd. Hij is er in vele soorten en maten: met of zonder neus, met dichte of open opstaptreden, met hoog of laag dak, voor elk is er wat wils. Het topmodel is de 143 met het 14,2-liter V8-blok.

Op een septemberochtend hebben zich 27 Scania’s verzameld bij het bedrijf van Henk-Bart van Doorn in Veenendaal. De vriendengroep wilden een keer bij elkaar komen met wat auto’s en een barbecue. Truckstar was erbij!

Op één lijn

Vanuit startbasis Veenendaal steken ze binnendoor de Nederrijn over naar Tiel. Martin van Geerenstein is de man van de route, vertellen de mannen. Hij staat dan ook beter bekend als Martin Maps. Samen met Henk-Bart rijdt hij in een donkergroene 143 Streamline voorop. Op het gemak toert de sliert 143-varianten over de binnenwegen.

Bij de jachthaven in Maasbommel is het tijd voor een koffiepauze. Voor Hanno Methorst een mooie gelegenheid om alle Scania’s naast elkaar te zetten, een karweitje dat hij met militaire precisie uitvoert. Zo zet hij de verschillende typen bij elkaar en precies op lijn. “De enkelasser van Tom Reijnders en de sleepas van Lewinsong zijn nog maar net klaar”, vertelt Hanno. Hij is trots op het rijtje Scania’s.

Droom

“Dit was een opzet om te kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat met het organiseren”, legt Peter van Setten uit. De mannen hebben namelijk een grotere droom. “Wat zou het mooi zijn om 143 van deze Scania 143’s bij elkaar te hebben. En dan van alles bij elkaar: torpedo’s, Streamlines, de verschillende daktypen, het maakt niet uit”, aldus Peter. “Dat zou wel heel mooi zijn als we dat voor elkaar zouden kunnen krijgen”, vult Hanno aan. “Op 6 maart volgend jaar organiseer ik een truckshow waar voldoende ruimte is om ze bij elkaar te zetten. Als het allemaal weer mag, natuurlijk”, houdt hij een slag om de arm. “Via mijn Facebook-pagina kunnen bezitters van een Scania 143 zich hiervoor aanmelden.”

Na de koffie vervolgen de mannen hun weg om aan het eind van de middag in Veenendaal gezamenlijk te gaan barbecueën.

Tekst en foto’s: Vincent Broer

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie