Topcarrier DAF
| 12:03 | Arjan Olsthoorn

Internationaal: op pad met Hugo van Topcarrier

Voor bezoekers van het Truckstar Festival is de DAF XF 530 van Topcarrier geen onbekende want eind juli stond hij in de showstraat op Assen. Nog leuker dan dat is het om de XF aan het werk te zien. Dat kan, want Hugo neemt ons mee op een rit naar Frankrijk.

We staan in Atrecht, beter bekend onder de Franse naam Arras. Die plaats is vooral bekend bij mensen die de tolweg of péage willen vermijden, want Arras het is de laatste (gratis) afslag vóór Parijs. En voor wie het niet weet: Atrecht ligt net onder Rijsel, oftewel Lille. In dit gebied werd vroeger Vlaams gesproken; vandaar.

Topcarrier interieur

Het witte stuur in de achterwand maakt het strakke interieur af.

Voor Hugo Haarselhorst (20) is Arras vooral een plaats waar hij regelmatig groentes lost. “Ik rijd voor Topcarrier uit Wouw. Een klein bedrijf met op dit moment vijf auto’s, plus een hobby-Scania. Ik charter voor een transportbedrijf. Vaak ben ik op pad voor Van Oers in Ridderkerk. Dat is een producent en leverancier van groente. Meestal begin ik de dag met het wegbrengen van groente naar de klanten van Van Oers. De klanten zijn meestal distributiecentra van supermarkten. Voor de retourvracht ga ik doorgaans langs bij telers in Nederland en België. Vervolgens breng ik hun handel naar Ridderkerk.”

Topcarrier DAF

Zeker in het zonnetje is de XF een mooie verschijning.

Alleen bonjour
Vandaag is alles anders. Komt Hugo normaal vooral in Noord-Brabant, het Westland en Friesland, vandaag zakken we af naar een deel van Frankrijk waar ze vroeger een soort Nederlands spraken. Tegenwoordig is dat wel anders. “Ik spreek geen Frans. Ik kom niet verder dan bonjour en houdoe. Maar dat laatste dat is Brabants, hè. Ik heb laatst gekeken of ik geen cursus Frans kon doen, maar zoiets kost wel 1.200 euro. Veel te duur.” Hugo is twintig jaar en komt uit een familie zonder chauffeurs. Eigenlijk zou hij fietsenmaker worden, maar het lot bepaalde anders. Een maat van hem was chauffeur en nam de toen zestienjarige Hugo mee. De rest is geschiedenis.

Meer foto’s en het volledige ritverslag van Hugo en zijn DAF lees je in Truckstar 11. Wil je geen verhaal missen? Word dan abonnee!

2 Reacties
  1. Mooie car, maar Internationaal ????? Is Arras internationaal of Noord Frankrijk???? De vrachtwagen chauffeur van tegenwoordig weet toch niet wat internationaal rijden is, met hun navigatie systeem, wat is daar nu aan?? De tijden voor dat die zooi uitkwam, mobieltjes, navigatie, en dat de chauffeur voor dat ie ging slapen eerst z.n route uitstippelde op z.n bed, want dan kon je je landkaart of stadplan helemaal uitvouwen.
    Oh ja heren chauffeurs van nu, internationaal chauffeur was in onze tijd, heel oost, zuid, west Europa, en noord Afrika, en zo.n week of 2 a3 van huis af, dan spreek je over internationaal, maar toch niet ARRAS NOORD FRANCE.
    Toon Vinckx

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie