J. de Groot Transport
| 10:24 | Arjan Olsthoorn

Internationaal: met J. de Groot Transport naar Ierland

Drie chauffeurs van J. de Groot Transport brachten een vracht sojameel naar Ierland. Vooral de rit door Wales werd een belevenis.

“Het lijkt wel een skischans”, zegt collega Edwin Spreeuw (49) vanuit zijn DAF over het bakkie tegen collega Alex (32), die voor hem rijdt. De skischans is een smerig heuveltje in de toch al veel te smalle, avontuurlijke B4313 in Wales. Het is eigenlijk geen geschikte weg voor vrachtwagens, constateren we. Alex had wel ergens een bord gezien maar wat dat daar precies op stond, had hij niet begrepen. Welsh is namelijk een Keltische taal en lijkt niet heel erg op Nederlands.

J. de Groot Transport

We rijden mee met chauffeurs van J. de Groot Transport.

‘Pan fo’r golau’n goch arhoswch yma’, las ik eerder op een ander bord. In het Engels is dat ‘Wait here when red light shows’, zag ik op een ander bord. Maar Alex en Edwin stuurden nietsvermoedend het avontuur tegemoet. De Welsh hadden ook op het bord moeten schrijven dat Walking Floors geladen met 27 ton sojameel deze route beter niet kunnen nemen. En wij, op onze beurt, hadden beter de normale route kunnen nemen naar de haven van Fishguard. Daar moeten we de veerboot pakken naar Ierland.

Soepele vierasser
Alex rijdt met een vierassige Walking Floor en dat viel een Engelse chauffeur eerder tijdens de reis op, want in het VK zijn voorlopers gebruikelijker. “Hoeveel we geladen hebben?”, vroeg hij mij. “27 ton”, antwoordde ik. Je zag hem rekenen. “Een truck met trailer met zes assen mag in Engeland 44 ton wegen”, legt Alex uit. “Deze vierasser draait korter dan een starre drieasser. De voorste drie assen staan iets verder naar voren. De Walking Floor volgt de trekker heel soepeltjes.”

Dat geeft vertrouwen op de B4313. Het landschap links en rechts is fenomenaal met glooiende grazige weiden, valleien en bergen. Dit is het groene Wales dat we kennen uit de folders. “Mensen gaan hier naartoe in hun vakantie. Wij krijgen er nog voor betaald ook”, zegt Alex.

B4313

Edwin passeert een tractor op de B4313. Het is centimeterwerk.

De toeristische route binnendoor was een strategische keuze voor deze reportage. We wisten dat we tegen de avond een donker Ierland zouden binnenrijden. En ook dat we Ierland een dag later in het donker weer zouden verlaten. Dat is niet gunstig voor de fotografie. Een ritje Ierland en dan geen foto’s waarop de trucks door een mooi groen landschap rijden, dat kan eigenlijk niet. Omdat we de tijd aan onszelf hadden in Wales, had Alex had een avontuurlijke route uitgestippeld met behulp van Google Maps. Konden we onze ‘kiekjes’ niet maken op de B4313..?

Verder lezen? Het volledige ritverslag van deze spannende rit door het kronkelende Wales lees je nu in Truckstar 3.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie