Mobility Package
| 11:37 | Truckstar Redactie

ING: 2.000 transportbanen op de tocht door Russische sancties

Mogelijk 10.000 banen weg door handelsboycot Rusland

Het economisch bureau van de ING-bank meldt dat de economische sancties die Rusland heeft afgekondigd, mogelijk 10.000 banen zal kosten. Het effect van de sancties op de totale Nederlandse economie is volgens de bank beperkt. Delen van de transportsector, landbouw- en voedingsmiddelenindustrie zullen wel duidelijk de effecten van de sancties voelen. 

10.000 banen

ING stelt dat er in Nederland in totaal 51.000 Nederlandse banen verbonden zijn aan de handel met Rusland. Die zijn onder andere te vinden in de landbouw (4.000), de zakelijke dienstverlening (9.000) en detail- en groothandel (12.000) en de transportsector (2.000). De sancties zouden in deze sectoren volgens eigen onderzoek 10.000 banen kunnen raken, wat neerkomt op een vijfde van de banen verbonden aan de handel met Rusland. De handel van deze sectoren met Rusland levert volgens ING jaarlijks 937 miljoen euro op. 

Twentepoort

Een Nederlands bedrijf dat direct te maken heeft met de Russische sancties is Twentepoort Logistiek uit Almelo. Onder andere op de website van de Twenste krant Tubantia meldt commercieel directeur Martin Noeverman dat de impact van de handelsoorlog pas in het najaar merkbaar zal zijn. “Tot onze klanten behoren bouwers van machines als tractoren, aardappelrooiers en melkinstallaties. De export vanuit deze sector staat traditioneel in deze zomerperiode op een laag pitje. Veel metaalbedrijven die handel drijven met Rusland liggen nu vanwege vakanties stil.”

Diplomatieke oplossing

Noeverman meldt aan Tubantia dat hij hoopt op een vreedzame oplossing: “Voor dergelijke sectoren ligt het zwaartepunt van de export in de tweede helft van het derde kwartaal en in het vierde kwartaal. Laten we hopen dat de handelsoorlog niet verder escaleert en er snel een diplomatieke oplossing komt. Anders gaan er echt harde klappen vallen, in allerlei sectoren.”

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie