*

| 10:52 | Bert Mateboer

In Zweden is het nog volop winter

In Nederland mag het dan lijken of de lente aanbreekt, in Scandinavië is de winter strenger dan ooit. Twee weken geleden werd Zweden totaal ontwricht door sneeuw en wind en nog steeds komt er meer sneeuw bij.

 

Natuurlijk is de gladheidsbestrijding goed op orde. Als voorbeeld het werk van Jonas Vykander uit Midden-Zweden. Hij heeft een nieuwe Mercedes Arcos 3258 8×4 tot zijn beschikking waarmee hij de wegen ten noordwesten van de stad Åre schoon houdt. Uitgerust met een forse sneeuwploeg rijdt hij van Åre 91 kilometer in de richting van Noorwegen en dan weer terug.

 

De truck is ook uitgerust met een aan de zijkant gemonteerde sneeuwploeg die maar liefst 1,80 meter hoog is, plus een derde sneeuwploeg onder de truck. De banden op de drie voorste assen zijn uitgerust met spikes. Daarnaast kan Jonas ook nog sneeuwkettingen monteren.

 

In wisseldienst met twee andere chauffeurs zorgt Jonas ervoor dat de weg 24 uur per dag wordt schoongehouden. Bij hevige sneeuwval legt de Arocs wel 1000 kilometer per dag af. Voor de chauffeurs is het een vrij eenzame klus: voor een groot deel van de route is er geen bereik voor de mobiele telefoon en is er ook geen radiocontact mogelijk.

Als trouwe compagnon heeft Jonas wel altijd zijn hond Saika aan boord.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie