Peter Zadelaar
| 12:00 | Arjan Olsthoorn

In memoriam: Peter Zadelaar 1946-2022

Ter herinnering aan Peter Zadelaar

Wanneer kwamen we Peter Zadelaar ook alweer voor het eerst in Truckstar tegen. Dat wordt nog even terugbladeren in het archief, maar het zal toch wel gauw zo’n 35 jaar geleden zijn.

En inderdaad, de allereerste paginagrote cartoon van Peter Zadelaar verscheen in 1986. In Truckstar nummer 10, om precies te zijn. In de daaropvolgende editie kreeg het rijdende gilde in Peters fantasierijke tekening de naam Jan Rap & Zn. Sindsdien konden we eerst maandelijks en daarna vierwekelijks van Peters bijdragen genieten. Niet alleen in de vorm van Jan Rap, want ook de Stamtafel en de column van John van Tent werden door Peter geïllustreerd.

Peter Zadelaar 1946-2022

Peter Zadelaar 1946-2022

Peter echter was van meer markten thuis. Zo gingen ook het schrijven en het fotograferen hem goed af. Een eerste kennismaking tussen hem en de lezers van Truckstar was een verslag over de jaarlijkse bedevaartstocht met GMC’s naar Bastogne in de Ardennen (1988). Peters tweede liefde was namelijk militair materieel uit de Tweede Wereldoorlog. Daarmee is meteen de link tussen Peter en Truckstar verklaard.

Het bleef niet bij schrijven, fotograferen en tekenen alleen. Peter bleek ook een gemakkelijke prater. Zo wist hij voor de videodocumentaires als interviewer de chauffeurs en zelfs de politie in binnen- en buitenland aan de praat te krijgen. Ook bij de Truckstar-trucktesten, die hij gedurende een aantal jaren samen met Iep van der Meer verrichtte, kreeg hij de ‘man achter het stuur’ zo ver om een oordeel over de onderhavige truck te vellen.

In de rubriek Zeagle’s Mail wist hij de creativiteit onder onze jonge lezers aan te boren. Naar later bleek, kreeg hij ook de oudere garde in beweging, want zijn raadsels – vaak betrof het een onbekend merk of type vrachtauto – waren voor de generatie van na 2000 onoplosbaar.

Zijn eigen bloemrijke schrijfstijl kwam toch wel het best tot uitdrukking in de rubriek De Fotojaarboekchauffeur. Vooral zijn reacties op de vele koppen koffie die hij gedurende deze ontmoetingen nuttigde, zullen ons bijblijven. Tijdens deze dagen testte hij ook regelmatig zijn niet geringe commerciële kwaliteiten, om vervolgens de redactie te bellen met de mededeling dat hij weer een aantal chauffeurs tot het nemen van een abonnement had verleid.

Van pensioen en stoppen wilde Peter niet horen. Hij bleef doorwerken, tot op zijn ziekbed aan toe. In die periode maakte hij nog een aantal tekeningen voor de jeugdrubriek Truckstar junior, die we gedurende het jaar uiteraard nog zullen plaatsen. Peter is 75 jaar oud geworden. We zullen hem zeer missen.

Jan Rap

De eerste Jan Rap verscheen in Truckstar nr. 10.

GMC

Het verslag van de jaarlijkse bedevaartstocht met GMC’s naar Bastogne in de Ardennen.

John van Tent

Wanneer columnist John van Tent van werk verandert, ziet Peter dat vooral als een culinaire ervaring.

Tekst: Bonda Houtman

3 Reacties
  1. Peter, Rust Zacht en in Vrede.
    Jouw overlijden komt bij mij hard aan. We hebben elkaar al lang niet meer gezien of gehoord. Na alle ellende in onze jeugd zijn we ieder ons weegs gegaan en hebben we elkaar heel af en toe gezien en gesproken. De laatste jaren is dat door ziektes van beide kanten in het vergeet hoekje geraakt.
    Maar ik blijf jouw gedenken als een hele fijne jeugdvriend, waarbij wij alles voor elkaar over hadden.
    Jouw persoonlijke pentekening aan mij, geeft mij nu nog meer betekenis.

  2. Peter R.I.P.
    Ik ben blij dat ik je persoonlijk heb gekend en vond je een markant man en denk dat we met vele terug zullen denken aan je mooie verhalen en tekeningen. Vergeet de dag dat je met me mee was voor een interview nooit wat een mooie dag hebben we toen gehad en veel gelachen

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie