ILT treft geen valse rijbewijzen aan
| 13:42 | Korneel Luth

ILT treft geen valse rijbewijzen aan

De ILT heeft in Nederland vooralsnog geen valse Oost-Europese rijbewijzen aangetroffen.

Truckstar was afgelopen week het eerste Nederlandse nieuwsmedium om te berichten over valse Litouwse rijbewijzen. Die zijn voor een gering bedrag gewoon te koop.

Navraag bij ILT

Navraag bij de Inspectie Leefomgeving en Transport leert echter dat er in Nederland vooralsnog geen valse Litouwse of Oost-Europese rijbewijzen worden aangetroffen. Wel andere zaken die niet door de beugel kunnen.

“De ILT komt bij het toezicht op het gebruik van de digitale tachograaf bij weginspecties gevallen van manipulatie tegen, waarbij ook oneigenlijk gebruik van een bestuurderskaart wordt geconstateerd”, laat Gerard Westerhof, woordvoerder van de ILT ons weten.

“Meestal gaat het dan om een bestuurderskaart van een collega”, zegt Westerhof.

“Van vervalste bestuurderskaarten is tot op heden niets gebleken. Bij wegcontroles krijgt de ILT, naast de bestuurderskaart, ook inzage in het rijbewijs. Ook hier is van vervalsingen niet gebleken.”

Dat kan drie dingen betekenen: Er zijn geen valse rijbewijzen; het zijn zulke goede vervalsingen dat ze niet van echt te onderscheiden zijn; of het zijn echte rijbewijzen op oneigenlijke wijze verkregen.

Dat laatste zou betekenen dat de fraude in landen als Litouwen welig tiert. “Als de ILT concrete aanwijzingen van dit soort overtredingen heeft, worden die direct doorgegeven aan het betreffende land”, zegt Westerhof dan ook.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie