| 11:30 | René Grünfeld

ILT en ISZW sluiten Roosendaals transportbedrijf

Afgelopen zaterdag hebben ILT en ISZW drie transportbedrijven gecontroleerd. Een bedrijf in Roosendaal is direct gesloten.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) hebben het Roosendaalse bedrijf gesloten omdat het zonder eigen transportvergunning werkte. Rijden op de vergunning van iemand anders is verboden in Nederland. Daarnaast was de administratie van de rij- en rusttijden niet in orde.

Geen sanitair aanwezig

Bij een Nijmeegs transportbedrijf moesten overstaande Poolse en Litouwse chauffeurs het zonder toilet en wasgelegenheid stellen. Onderzocht wordt nog of deze chauffeurs onder het minimumloon betaald worden. De ILT vond er ook meer dan honderd Nederlandse vergunningsbewijzen die niet aan enige chauffeur en truck gekoppeld zijn. In zo’n geval moet het bedrijf de bewijzen teruggeven aan de instantie die de vergunningen uitgeeft. Bij een transportbedrijf in het Westland zijn op het eerste gezicht geen onoirbare zaken aangetroffen.

Oneerlijke concurrentie

Doel van de acties is het opsporen van oneerlijke concurrentie door de inzet van onderbetaalde chauffeurs via schijnconstructies en het overtreden van de regels rond vergunningen en administratie. Tot nu toe zijn er 47 transportbedrijven gecontroleerd; bij niet minder dan 60 procent daarvan zijn zaken vastgesteld die niet door de beugel kunnen. schijnconstructies en/of andere misstanden vastgesteld. De informatie van ILT, ISZW en de handhavende diensten politie en douane wordt gebundeld in het Transport Informatie Expertise Centrum.

Franse chauffeurs

In België spraken de chauffeursbond BTB en de FNV in Doornik met Franse chauffeurs over hun ervaringen met transportbedrijf Martin Wisman uit Venlo. Volgens de Fransen werden zij gedwongen – soms zelfs onder bedreiging – tot overbeladen, het negeren van rij- en rusttijden, geknoei met de digitacho en werd er met vervalste vergunningen en andere documenten gewerkt. De bonden willen dit soort wantoestanden in het transport internationaal bestrijden, zodat malafide ondernemers straks geen kant meer op kunnen.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie