| 11:37 | Bert Mateboer

ILT beboet 103 chauffeurs voor voertuigrust

De ILT heeft in het eerste halfjaar 103 boetes uitgeschreven aan chauffeurs die hun verplichte wekelijkse rust van minimaal 45 uur in de cabine doorbrachten.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) startte begin januari met het informeren van chauffeurs met folders in verschillende talen op alle grote verzorgingsplaatsen. In maart is de handhaving opgenomen in de normale vrachtvervoercontroles. Tijdens het eerste halfjaar van 2018 zijn 401 chauffeurs gecontroleerd.

Aanvullende sancties

Inmiddels zet de ILT ook aanvullende acties op. Zo is de inspectie in gesprek met de transportbranche, Rijkswaterstaat en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het verbod op voertuigrust door te voeren, het zogeheten cabinekamperen. Door samen op te trekken, wil de inspectie de aandacht richten op de vaak erbarmelijke arbeidsomstandigheden van – voornamelijk – Oost-Europese chauffeurs. Zij zijn vaak lange tijd van huis en brengen hun weekenden door in hun voertuigen op parkeerplaatsen met geen of onvoldoende sanitaire voorzieningen.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie