Illegalen in Hoek van Holland
| 11:29 | Korneel Luth

Illegalen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagavond zeventien illegalen van de boot van Hoek van Holland naar Harwich gehaald.

De illegalen zaten verstopt in een truck die bestuurd werd door een veertigjarige Poolse chauffeur. Hij is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Speurhond van Stena Line

Een speurhond van Stena Line kwam de illegalen op het spoor terwijl de truck al aan boord van de ferry was. De douane-controle op het haventerrein waren ze al door. Stena Line schakelde de Marechaussee in die de illegalen en de Poolse chauffeur van boord haalde.

Het gaat om zestien Irakese mannen van tussen de 15 en 32 jaar en één Syrische vrouw van 25 jaar.

Bij deze groep bleef het echter niet. Op het haventerrein vond de Marechaussee nog eens twee Irakezen van 17 en 20 jaar die probeerden in een vrachtwagen te klimmen. Ook zij werden aangehouden.

Illegalen in Hoek van Holland
Illegalen weten het haventerrein van Hoek van Holland te vinden.

Ook illegalen in Hoek van Holland

De ontdekking laat zien dat het illegalen-probleem zich niet langer tot Calais beperkt. Illegalen komen wel degelijk naar Nederlandse havens om van hieruit de overtocht naar Engeland te maken, liefst aan boord van een truck.

In Harwich of Newcastle gelden echter exact dezelfde boetes voor chauffeurs als in Dover en Folkestone. Per gevonden illegaal kun je als chauffeur tot 2.000 pond boete krijgen. De werkgever krijgt dezelfde boete ook nog eens.

Tref maatregelen – check onderstaande links

Als je aan de UK Border Force kunt aantonen dat je bepaalde maatregelen getroffen hebt, kan de boete verminderd of geheel kwijtgescholden worden.

Check onderstaande links om te lezen hoe jij samen met jouw baas jouw truck kunt beveiligen en aan de UK Border Force kunt aantonen dat je dit hebt gedaan.

Klik hier voor de Nederlandstalige checklist – om uit te printen, mee te nemen op de auto, en gaandeweg in te vullen. Tip: print meerdere exemplaren uit!

Klik hier voor een Nederlandstalig tien stappenplan met adviezen om te voorkomen dat illegalen zich verschansen in of onder jouw truck.

Klik hier voor een Nederlandstalige gedragscode voor werkgevers om boetes te voorkomen.

Foto: In dit geval waren de illegalen al aan boord van de ferry en kwam de Stena Line-speurhond ze op het spoor – Truckstar archieffoto van vrachtdek Stena-ferry.

Klik hier voor ons Calais-dossier

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie