'Houd rug recht, Eurocommissaris!'
| 11:35 | Korneel Luth

‘Houd rug recht, Eurocommissaris!’

De vakbonden CNV, FNV en de VCP roepen Eurocommissaris Marianne Thyssen op om vast te houden aan haar plannen om de detacheringsrichtlijn te herzien.

De vakbonden doen dit in een gezamenlijke brief met vakbonden uit Slowakije en Malta. 

CNV-voorzitter Maurice Limmen: “Wij roepen Thyssen op haar rug recht te houden in de strijd tegen oneerlijke concurrentie. Het is goed dat ook de Slowaakse vakbonden deze brief mede ondertekenen; het Slowaakse parlement is immers één van de elf Europese parlementen die tegen herziening zijn.” 

Limmen: “Hoewel het voorstel van Thyssen ons eigenlijk nog niet ver genoeg gaat is het wel een eerste stap in de goede richting. Dit brengt gelijk-loon-voor-gelijk-werk op dezelfde plaats dichterbij.”

Oneerlijke concurrentie op loonkosten

Op dit moment gaat grensoverschrijdende detachering vaak gepaard met oneerlijke concurrentie op basis van loonkosten. Voor minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was dit aanleiding om de Detacheringsrichtlijn tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap hoog op de agenda te plaatsen. 

Veel Oost-Europese landen zijn tegen het voorstel om de richtlijn aan te passen. Bij een gelijke beloning op dezelfde werkplek is hun loonconcurrentie-voordeel in het geding.

Denemarken: teveel EU-inmenging

Denemarken is ook tegen aanpassing om andere redenen, dit land ziet het voorstel als te veel Europese inmenging in het nationale systeem van collectieve onderhandelingen.

Slowakije en Malta zijn de twee volgende landen die de Europese Unie voorzitten. De vakbonden van die twee landen zijn van mening dat arbeid over de grenzen heen bij uitstek een onderwerp is dat op Europees niveau geregeld moet worden om uitbuiting en verdringing tegen te gaan. 

Direct nadat elf vooral Oost-Europese lidstaten een gele kaart trokken tegen de plannen van Thyssen, riep CNV-voorzitter Maurice Limmen ook al op haar rug recht te houden in de strijd tegen oneerlijke concurrentie.

Thyssen is de Belgische Eurocommissaris in de Europese Commissie. Zij is verantwoordelijk voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

 

Lees ook:

EU: minumumloon mag niet

Studie Zweden toont valse concurrentie aan

Oostblok eist actie tegen minimumlooneis

Inspectie SZW: chauffeurs uitgebuit

Problemen wegtransport onaangeroerd

Geen grip op illegale cabotage

Ketenaansprakelijkheid ook voor transport

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie