Hyzon
| 11:33 | Arjan Olsthoorn

Holthausen gaat Hyzon waterstoftrucks bouwen in Groningen

Het Nederlandse bedrijf Holthausen Clean Technology uit Hoogezand gaat samen met het Amerikaanse Hyzon Motors een fabriek voor vrachtwagens die op waterstof rijden bouwen in Noord-Nederland. Onder de naam Hyzon Motors Europe B.V. beginnen beide bedrijven een joint venture. De fabriek in Nederland gaat per jaar zo’n 500 waterstoftrucks produceren.

In de toekomst wordt de productie opgevoerd tot 2000 waterstoftrucks per jaar. Daarmee zal het aantal directe en indirecte banen die de fabriek oplevert groeien van 100 naar 1000, aldus directeur en mede-eigenaar Max Holthausen. Hij en zijn vader Carl zeggen trots te zijn dat ze de geavanceerde Hyzon-truck in Europa kunnen introduceren en produceren.

Tegen RTV Noord vertelt Max Holthauzen: “We wilden er pas ruchtbaarheid aan geven nadat we helemaal up and running waren. Voorheen werden er wel eens grote dingen geroepen, en kwam er vervolgens niks van terecht, vandaar dat we het nog even geheim hebben gehouden. Maar inmiddels is alles, inclusief de financiering, rond. Heel veel verandert er niet aan ons huidige bedrijf. We bouwden al vrachtwagens om tot waterstoftrucks. We gaan nu ons eigen merk bouwen en worden het hoofdkwartier en de producent voor de waterstoftrucks van Hyzon voor de Europese markt. Dus voor de EU, Scandinavië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.”

Hyzon

Hyzon is van oorsprong een Aziatisch bedrijf met haar hoofdkantoor in Singapore. Na de recente opening van de tweede fabriek in New York is daar ook het hoofdkantoor gevestigd. De vrachtwagenbouwer is een opkomend merk dat zich toelegt op de productie van trucks en bussen op waterstof. In de fabriek in China bouwt het bedrijf 600 vrachtwagens per jaar, maar de productie wordt opgevoerd naar 1500 stuks. Naast een Europese vestiging in Nederland heeft het bedrijf ook de opening van een fabriek in Australië aangekondigd.

Samen met Holthausen wil Hyzon de Europese markt veroveren. Beide bedrijven zien daartoe goede kansen vanwege de groeiende belangstelling in de Europese Unie voor waterstoftrucks. De partner van Hyzon is Holthausen Clean Technology, de dochter van de Holthausen Groep die zich toelegt op de ombouw van voertuigen voor groene waterstof. De Hoogezandster onderneming trekt wereldwijd belangstelling voor zijn toepassingen van de waterstoftechniek. Hyzon zegt de eerste onderneming in Europa te zijn die in serie voetuigen met ‘zero emission’ bouwt en de enige onderneming in de wereld die volledige ‘schone’ vrachtwagens van meer dan 40 ton maakt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie