hitteprotocol
| 09:29 | Arjan Olsthoorn

Hitteprotocol veetransport van kracht

Het hitteprotocol voor het veetransport is vanaf vandaag van kracht. In het protocol worden richtlijnen gegeven voor het vervoeren van dieren bij hoge temperaturen.

Het hitteprotocol gaat in zodra het in De Bilt 27 graden of warmer wordt. De verwachting is dat het protocol zeker een week van kracht blijft. Het doel van dit protocol is om concrete handvaten te bieden die het mogelijk maken om het welzijn van dieren tijdens transport onder meer extreme temperaturen te waarborgen.

Voor welke dieren?

Het gaat hier om het vervoer van alle gewervelde dieren. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan varkens, konijnen, paarden, runderen, lama’s en gevogelte. Voor het vervoer van landbouwdieren (varkens, runderen, etc.) zijn verschillende gedetailleerde eisen vastgelegd, bijvoorbeeld met betrekking tot beladingsgraden, reis- en rusttijden van de dieren en een getuigschrift van de chauffeur.

Professionele chauffeurs

Chauffeurs hebben een belangrijke taak bij dierentransport; zij dienen voorafgaand aan het transport al vast te stellen of de dieren transportwaardig zijn. Dat wil zeggen dat ze niet ziek of gewond zijn. Een goede omgang met dieren, rekening houden met de weersomstandigheden, een rustige rijstijl, etc. dragen verder bij aan een rit met zo min mogelijk hinder voor de dieren.

Hitteprotocol

Weersomstandigheden spelen een rol bij diertransport. Bij extreme omstandigheden nemen vervoerders daarom maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit aangepast rijden en/of uitstel van transporten. In geval van extreme warme temperaturen is het sector hitteprotocol van kracht. In dit protocol worden richtlijnen gegeven voor het vervoeren van vee. Bekijk hier het volledige hitteprotocol.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie