Herinnert u zich deze nog?
| 07:34 | Truckstar Redactie

Herinnert u zich deze nog?

‘De Boekanier’ van Cor van de Tonnekreek

We schrijven 1997. Scania heeft net de revolutionaire 4 serie geïntroduceerd, terwijl Volvo’s eerste FH model al enkele jaren een bekend gezicht is. Ons nationale truckmerk Daf is sinds een jaartje eigendom van de Amerikaanse Paccar groep en biedt sinds 1994 de Super Space Cab. Het absolute vlaggenschip hiervan is de 95.500, voorzien van een 507 pk sterke 14 liter zescilinder-Cummins-dieselmotor.

‘De Boekanier’

Op het Truckstar Festival van dit jaar voert Holer Togni met zijn knalgele Iveco zijn spectaculaire en inmiddels bekende stunt uit. Iets verderop vergapen talloze bezoekers zich aan de meest fantastische showtrucks van dat moment. Absolute uitblinker is zonder twijfel de metallic blauwe Super Space Cab mét Cummins motor van eigenrijder Cor van de Tonnekreek, genaamd de ‘De Boekanier’.    

Herinnert u zich deze nog?

Assen 1997. In de catergorie Trekkers drie keer een SSC met spuitwerk van Wil van de Ouderaa

Mooiste Truck van Nederland

Talloze details maken deze Daf een truck die velen zich nog steeds zullen heugen. Neem het woeste spuitwerk, de licht metallic velgen met super singles op de vooras, een flinke rij verstralers en de tranenplaat over het chassis. Maar wellicht trok de binnenkant van de cabine wel de meeste aandacht. Deze liet Cor volledig afwerken met leren elementen waarin het thema van ‘De Boekanier’ werd doorgevoerd. Niet voor niets werd deze toptruck uitgeroepen tot ‘De mooiste Truck van Nederland 1997’.

Herinnert u zich deze nog?

Eén van de foto’s die Truckstar daags na het Festival publiceerde  

2013

Zestien jaar later. De Daf rijdt nog steeds in Nederland rond en wel bij de firma Dekker in Rijssen. De piraten zijn echter verdwenen onder een neutrale kleur grijs. De binnenkant is gelukkig ongewijzigd gebleven en verraadt het roemrijke verleden van deze wagen. En Cor? Die is inmiddels in loondienst bij Alphatrans uit Rotterdam en denkt nog altijd met mooie herinneringen terug aan ‘De Boekanier’. ,,De vakjury had normaal zo’n kwartier nodig om de genomineerde auto’s te inspecteren’’, vertelt hij trots, ,,maar bij mij zaten ze alleen al een half uur in de cabine vanwege dat leer!’’.

Herinnert u zich deze nog?

‘De Boekanier’ in zijn grijze jas naast een Daf van Cor’s huidige werkgever

Nieuwe standaard

Het is dan ook een feit dat Cor bij de opbouw van ‘De Boekanier’ een nieuwe weg is ingeslagen. En de doorontwikkeling daarvan zien we vandaag de dag nog steeds terug in de huidige showtrucks. Alleen al deze prestatie verdient absoluut de aandacht van truck liefhebbend Nederland. En natuurlijk is het ook gewoon smullen om deze foto’s terug te zien!

Schadevergoeding arbeidsongeschikte chauffeur

Opvallend leerwerk sierde (en siert nog steeds!) de binnenkant van ‘De Boekanier’

Herinnert u zich deze nog?

De truck in 2007 op de parkeerplaats van het ‘Centre Routier’ in Orleans (F).

Herinnert u zich deze nog?

Minder spectaculair, maar nog steeds een nette truck 

2 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie