Heisterkamp-chauffeurs op Deense TV
| 12:09 | Korneel Luth

Heisterkamp-chauffeurs op Deense TV

Oost-Europese Heisterkamp-chauffeurs halen de Deense televisie.

De Deense TV-zender TV Syd heeft een reportage gemaakt over de omstandigheden waaronder Oost-Europese chauffeurs in Denemarken leven. 

Heisterkamp-chauffeurs

In de reportage komen verschillende Heisterkamp-chauffeurs in beeld die op een terrein in Fredericia (Jutland) hun 45 uurs weekendrust maken.

De omstandigheden voor deze Heisterkamp-chauffeurs – ondermeer Litouwers en Letten, zijn niet best. De chauffeurs staan buiten met een barbeque stukken vlees te bakken. Maar er wordt ook eten bereid met een primus onder tamelijk onhygiënische omstandigheden – in een toilet.

Dat vertelt vakbondsman Steen Wrist Ørst van de Deense vakbond 3F, die op het terrein aanwezig is en met de chauffeurs spreekt. Hij zegt dat chauffeurs in heel Europa zich moeten verenigen tegen uitbuiting. Zelf zeggen de chauffeurs geen mogelijkheden te hebben een weekend in bijvoorbeeld een hotel te verblijven.

Pleidooi voor verbod weekendrust in cabine

Bovendien pleit Ørst voor boetes van bijvoorbeeld 220.000 Deense kroon (30.000 euro) voor de bedrijven waar deze Oost-Europese chauffeurs in dienst zijn. Denemarken zou volgens hem het voorbeeld van Frankrijk moeten volgen.

Dat land verbiedt chauffeurs de weekendrust van 45 uur door te brengen in de cabine, op straffe van enorme boetes. Frankrijk doet dit in een poging de eigen transportmarkt te beschermen en uitbuiting van Oost-Europese chauffeurs te voorkomen.

Scheefgroei

Dat deze Oost-Europese heisterkamp-chauffeurs op deze manier hun weekendrust doorbrengen, ver van hun woonplaats in Letland of Litouwen, bevestigt opnieuw de scheefgroei in het Europese transport.

Goedkopere Oost-Europese chauffeurs rijden weken en maanden achtereen in West-Europa. Voor het doorbrengen van hun – verplichte – vrije tijd hebben ze weinig keuze. Dat doen ze op parkeerplaatsen, onder slechte omstandigheden.

Heisterkamp geen uitzondering

Heisterkamp is geen uitzondering in het op deze manier inzetten van goedkope chauffeurs. Talloze bedrijven in West-Europa hebben de mogelijkheid aangegrepen te profiteren van de ruimte en de onduidelijkheid die de EU gecreërd heeft door de toelating van de Oost-Europese landen tot de interne markt, en een gebrek aan adequate wetgeving.

Klik hier voor een link naar de Deense TV-reportage.

Lees ook:

‘Social dumping door interne markt

FNV-actie bij Heisterkamp en Farmtrans

Heisterkamp: geen chauffeur pesten

Eensgezindheid aanpak oneerlijke concurrentie

EU-aanpak uitbuiting en verdringing

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie