Hardere strijd tegen malafide transporteurs
| 14:23 | Truckstar Redactie

Hardere strijd tegen malafide transporteurs

De strijd tegen malafide wegtransport-ondernemingen wordt harder.

Het Openbaar Ministerie en de NIWO intensiveren die strijd. Op grond van de Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), kan de officier van justitie de NIWO tippen om een advies aan te vragen bij Bureau Bibob.

Vaker tippen

Een aanvrager of houder van een communautaire vergunning kan bij justitie bekend zijn doordat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt, of doordat hij meermalen in aanraking is geweest met justitie. Het OM gaat de NIWO bij dit soort gevallen vaker ‘tippen’.

Na zo’n tip kan er onderzoek worden gedaan. Hiermee kunnen diverse frauduleuze en criminele zaken uit het verleden (en heden) van de vergunninghouder of aanvrager boven water komen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Bibob. De NIWO kan vervolgens een vergunningsaanvraag afwijzen of een bestaande vergunning intrekken.

FNV Bondgenoten blij

Edwin Atema van FNV Bondgenoten juicht de nauwere samenwerking tussen justitie en NIWO toe en verwacht meer afwijzingen en intrekkingen van transportvergunningen: “FNV Bondgenoten heeft de laatste jaren sterk ingezet op Gewoon Goed Werk in de transportsector. De aanpak van het OM en de NIWO is naast het sociaal akkoord een goede stap in de bestrijding van malafide praktijken in de transportsector.”

Lees hier meer over het sociaal akkoord. Overigens werd in 2012 de Stichting Malafide Doorstarters Transportsector opgericht, die als doel heeft transport-ondernemers aan te pakken die op een foute manier failliet gaan en weer door willen starten zonder schuldenlast.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie