| 12:15 | René Grünfeld

Groei zet door

Het CBS meldt opnieuw economische groei. De transportsector profiteert daar ook van.

Volgens de statistieken groeide de Nederlandse economie vorig jaar rond de 1,9 procent en die trend zet dit jaar door, lijkt het. Maar de transportsector deed het nog beter. Er was veel werk en uit een enquête van TLN komt naar voren dat driekwart van de ondernemers in de sector het tweede kwartaal een gezonde groei heeft geboekt. Reden voor optimisme dus, temeer daar het wegvervoer van heel ver komt: nu pas zijn we weer op het niveau van 2008 aangekomen. Wel blijven de tarieven nog steeds iets achter bij de verwachtingen.

De economische bedrijvigheid groeit, het aantal files ook.

De economische bedrijvigheid groeit, het aantal files ook.

 

Omzetgroei

Dit positieve resultaat is mede bereikt door een omzetgroei van 5,5 procent in de maanden april, mei en juni. Uit het onderzoek van TLN komt verder naar voren dat 62 procent van de transportondernemers de financiële positie van hun bedrijf als ‘sterk’ bestempeld, en slechts 7 procent als ‘zwak’. Driekwart van hen heeft het afgelopen kwartaal winst gemaakt.

Veranderingen

Dat is nu extra belangrijk, want er staan veel grote veranderingen voor de deur waar de sector mee om moet zien te gaan. Voorbeelden zijn verstedelijking, veranderende goederenstromen door e-commerce,  voortgaande digitalisering en de klimaatverandering die aanvullende milieueisen met zich meebrengt.

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie