Goed bezig: we zijn heel schoon
| 18:03 | Bert Mateboer

Goed bezig: we zijn heel schoon

Euro 6 trucks zijn echt heel schoon. De investeringen die zijn gedaan om Euro 6 trucks aan te schaffen hebben grote milieuwinst opgeleverd. Aldus staatssecretaris Mansveld.

Mansveld informeerde de Tweede Kamer gisteren over de vorderingen op milieugebied in de transportsector. De kamerleden kregen te horen dat de nieuwe Euro 6-trucks de uitstoot van schadelijke stoffen met 90 procent verminderen ten opzichte van de Euro 5-norm. Mansveld baseerde zich op verschillende praktijkmetingen die TNO uitvoerde naar de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof.

Duurder en stiller

Nederlandse transportondernemers nemen in totaal gemiddeld bijna 200 nieuwe Euro 6 vrachtauto’s per week op in het wagenpark, aldus cijfers van TLN (Transport en Logistiek Nederland). Deze voertuigen zijn aanzienlijk duurder dan die aan de oude Euro 5-norm voldoen. De extra milieu-investeringen door de Nederlandse transportsector lopen hierdoor op tot zo’n 100 miljoen euro per jaar.

Mansveld informeerde de Tweede Kamer ook over de voortgang op het gebied van geluid. Mede door de inzet van Nederland zijn de geluidsnormen voor nieuwe voertuigen onlangs aangescherpt. Daardoor worden vrachtauto’s de komende jaren ongeveer de helft stiller.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie