Gerard de Rooy pakt winst etappe twee
| 10:51 | Truckstar Redactie

Gerard de Rooy pakt winst etappe twee

Na een korte maar spannende 1e etappe mochten de Dakardeelnemers gisteren beginnen met het echte werk. Een special van 295 kilometer bracht de karavaan van Santa Rosa de la Pampa naar San Rafael.

In een heftige strijd waarin Frans Echter met zijn MAN aanvankelijk aan kop lag wist De Rooy toch de winst te pakken met 3:21 minuut voorsprong op Kamaz coureur Nikolaev. Hans Stacey volgde op de derde plek met een achterstand van 4:56 minuut op koploper de Rooy. 

Martin van den Brink van Mammoet rallysport maakte aanvankelijk een superstart door bij het eerste checkpoint de tweede tijd neer te zetten. Een lekke band zorgde echter voor vertraging, die later weer deels werd ingehaald. Van den Brink: “We reden erg goed, totdat we een kei raakten: Hierdoor reden we een band stuk.”

Dit is Dakar

Daarbij beschadigde het team ook de bandenring, die de band op zijn plaats houdt. “Hij was te krom om door te rijden”, legt Martin uit. Omdat dit onderdeel zelden beschadigd raakt, moest het team wachten op de assistentietruck van Martien Hol. Communicatieproblemen zorgden er echter voor dat deze pas na een uur op de plek des onheils aankwam. Na drie minuten was het euvel verholpen. “Maar die ring gaat voortaan wel mee in onze truck!”, aldus Van den Brink. “Er is niets aan te doen, dit is Dakar.”  

Uiteindelijk wist het team ondanks de flinke vertraging toch nog als 24e te finishen.

Pech voor van Ginkel
Minder geluk had gisteren het team van GINAF Rally Power. Problemen met de tussenbak dwongen Wuf van Ginkel, Daniël Bruinsma en Richard de Rooij tot stoppen. Voorlopig hebben de mannen van GINAF Rally Power en GINAF Rally Service voldoende werk aan de winkel. Vroeg in de ochtend zal pas duidelijk worden of Wuf kan starten voor de derde etappe. ,,Dat is nu nog niet bekend, maar het zal een hele strijd worden,’’ aldus teameigenaar Edwin van Ginkel, die de rally vanuit Nederland volgt.

Vandaag trekt de Dakar karavaan door het Andesgebergte en zal de nodige concentratie gevraagd worden van de Dakar coureurs. Het 499 kilometer lange parcours bestaat uit slecht wegdek, maar ook uit rivierbeddingen. Gerard de Rooy zal om 14:53 lokale tijd als eerste vertrekken. Vanavond meer. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie