Fransen Gerrits
| 09:12 | Arjan Olsthoorn

Fransen Gerrits: ‘Scania scoort bij ons op brandstofverbruik’

Recent nam veevoederspecialist Fransen Gerrits met vestigingen in Veghel, Erp en De Rips opnieuw een Scania in gebruik. De G 450 met standaard dakhoogte is de vierde Scania die het bedrijf in korte tijd aan de vloot toevoegt. De belangrijkste reden hierbij is het goede brandstofverbruik die de trucks in het dagelijks gebruik laten zien, aldus Fransen Gerrits.

“Wij zijn inmiddels helemaal overtuigd van de kwaliteit van Scania”, vertelt hoofd technische dienst en tot voor kort ook wagenparkbeheerder Willem de Wit over de trucks van dit merk in de vloot. “Toen Fransen Gerrits een ander mengvoederbedrijf overnam, kregen wij de eerste Scania’s binnen het bedrijf. Maar het besluit om er meer te kopen kwam pas na een proef met een demo. Daarbij heb ik het meedenken van de dealer in Veghel als heel positief ervaren: die zorgde ervoor dat wij een trekker met een pomp konden uitproberen. Want zonder lucht kunnen wij nergens lossen. Uit die test bleek onmiddellijk hoe goed het verbruik van de Scania was. Dat leidde tot de aanschaf van vier Scania’s met de P-cabine nog van het vorige type. Daar hebben we nu dus twee G 410 en twee G 450 aan toegevoegd. Allemaal met een normale dakhoogte.”

Goed gereedschap

Dat er nu een grotere cabine is gekomen, heeft twee oorzaken. “Wij kopen onze trucks altijd helemaal standaard. Het is gereedschap. Uiteraard moet dat wel goed gereedschap zijn. Wij vinden dat een G-cabine nét wat beter oogt voor onze 24 en 30 tons bulktrailers. Verder is het zicht op hoog hangende stoplichten vanuit een G-cabine beter. Dat bukkend schuin omhoog kijken, is typisch iets dat je met elke lage cabine hebt. Ook daar vormt de G-cabine een goed compromis tussen een makkelijke instap en het optimale comfort en heeft daarom meegespeeld.”

“Goed gereedschap houdt voor ons verder in dat er een goede stoel in komt,” vertelt Willem verder. “Daarnaast zijn er op veel boerenerven doorgaans meer obstakels dan er ruimte is. Daarom moet er voldoende werklicht voorhanden zijn. Er zitten wel 10 werklampen op onze opleggers. Verder rijden wij al heel lang met een camera achterop de bulktrailer en hebben daar voor deze vier ook weer een Corner-eye aan toegevoegd om de dode hoek nog beter te kunnen bewaken. De veiligheid van de truck en bestuurder hebben wij nog verder vergroot door toevoeging van een retarder en ACC.”

Onderhoudscontract

De core-business van Fransen Gerrits is de productie van talloze soorten veevoeder. “Onze trailers hebben zeven of negen compartimenten. En het kan heel goed zijn dat onze chauffeurs op elk erf één of meerdere soorten voer in verschillende silo’s moeten blazen. Dat is echt vakwerk. Onze trucks zijn onderdeel van de hele productieketen. Daarom is het van absoluut belang dat ze altijd inzetbaar zijn. “Onze transportafdeling is de schakel tussen onze productiefaciliteiten en de afnemers. Onze fabriek moet er van op aankunnen dat wij altijd het geproduceerde product kunnen wegrijden. Onze klanten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze hun dieren altijd kunnen voeren en de silo’s dus gevuld zijn.”

Daarom roostert Fransen Gerrits elke auto voor een heel jaar van tevoren in voor onderhoud. “Dan weet de chauffeur precies wanneer hij vrij heeft, de planning wanneer de auto voor service gaat en de dealer wanneer hij komt. Dat betekent wel dat wij veel preventief onderhoud doen. Wij hebben de onderhoudscontracten met de dealer daarop ingericht.”

Verbruik PTO

Binnen Fransen Gerrits is iedereen inmiddels overtuigd van de kwaliteiten van de Scania trucks. “Wij kijken heel strak naar TCO. En dan zie je dat Scania in aanschaf het duurste is. De onderhoudscontracten lopen in de lijn met onze overige merken. Maar op het gebied van brandstofverbruik scoort Scania absoluut het beste. Zoveel beter zelfs, dat we alleen daarmee de meerkosten van de aanschaf terug verdienen.”

Uit de gegevens die De Wit via TomTom Works binnenkrijgt, blijkt niet alleen dat Scania zuiniger rijdt. Het is vooral het verbruik tijdens de vele PTO-uren dat de doorslag geeft. “Dat zien we het beste bij onze hoge drukvoertuigen. Daar is een 13 liter per PTO-uur eerder de norm dan de uitzondering. Maar de nieuwe 450 Scania’s realiseren daar 11 liter. Als je weet dat wij ongeveer op elke twee rij-uren één PTO-uur maken, dan krijgen die getallen ineens heel veel betekenis.”

Fransen Gerrits rijdt met de Scania 410 pk voertuigen zo’n 70.000 km per jaar en met de 450 pk tegen de 110.000. “De eerste houden we dan ook een jaar of acht, de trucks met 450 pk gaan er doorgaans na zes jaar uit. Wij ruilen niets in maar verkopen de auto’s zelf. Daar staat geen stress op, we wachten gewoon tot we de beste prijs kunnen krijgen want ook voor een gebruikte Scania is er altijd een gegadigde.”

Fransen Gerrits

Nieuwe Scania G450 voor veevoederspecialist Fransen Gerrits. Wagenparkbeheerder Willem de Wit: “Op het gebied van brandstofverbruik scoort Scania absoluut het beste. Zoveel beter zelfs, dat we alleen daarmee de meerkosten van de aanschaf terug verdienen.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie