Fransen controleren op minimumloon
| 13:23 | Korneel Luth

Fransen controleren op minimumloon

De eerste controle op het minimumloon in Frankrijk is een feit. Al op vrijdagavond is dit bij een Nederlandse chauffeur gebeurd.

Dat meldt boete-afhandelingsorganisatie Transport in Nood op haar Facebookpagina. In Frankrijk ging op vrijdag 1 juli de ‘Loi Macron’ in. Deze wet eist dat buitenlanders die in Frankrijk aan het werk zijn, een minimum uurloon van 9,67 euro ontvangen. Dit geldt ook voor Nederlandse chauffeurs. Zoals verwacht begon de Franse politie direct met controleren.

Aan de kant bij Lyon

Die vrijdagavond werd in de buurt van Lyon een auto van Diepeveen Transport aangehouden. De inspecteur ontdekte meteen dat de vereiste documentatie niet aanwezig was en wilde een boete uitschrijven.

Diepeveen Transport nam daarop contact op met Transport in Nood. De organisatie kon de inspecteur ervan overtuigen dat een boete onterecht zou zijn omdat het officiële document dat elke chauffeur bij zich moet hebben, pas de woensdag daarvoor door de Fransen was uitgegeven. De chauffeur was sindsdien nog niet in Nederland geweest.

Voor de inspecteur was de nieuwe wet ook nog onduidelijk en daarom heeft hij besloten de boete te laten vallen. Wél heeft de chauffeur een kleine bekeuring gekregen voor een overtreding van de rijtijdenwet.

Oneerlijke concurrentie

Uit dit voorval blijkt dat de Fransen meteen zijn begonnen met controleren op het minimumloon en dat ook Nederlandse chauffeurs moeten kunnen aantonen dat ze naar behoren betaald worden. De wet is ingevoerd om oneerlijke concurrentie door onderbetaalde buitenlanders tegen te gaan.

Lees ook:

Invoer Frans minimumloon 1 juli

Minimumloon Frankrijk wordt probleem

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie