Franse ecotaxe waarschijnlijk uitgesteld
| 12:03 | Truckstar Redactie

Franse ecotaxe waarschijnlijk uitgesteld

Frankrijk stelt de ecotaxe, een milieuheffing voor vrachtwagens, waarschijnlijk uit tot 1 oktober.

Dat meldt Nieuwsblad Transport op basis van berichtgeving in de Franse financiële krant Les Echos.

Waarschijnlijk komt er een korte proefperiode vanaf 1 september en vindt de echte invoering plaats op 1 oktober.

In eerste instantie was een proefperiode gepland vanaf 20 april in de Elzas en zou de landelijke invoering in juli zijn.

Technisch niet klaar
Dat is niet langer haalbaar omdat het bedrijf dat de truck-tol gaat heffen – Ecomouv – technisch nog niet klaar is om deze zomer al te beginnen. Daarnaast zijn de tarieven nog altijd niet bekend gemaakt.

In de herfst moet het er echter echt van komen. Anders loopt de Franse schatkist teveel inkomsten mis, aldus het bericht in de Franse krant.

Veel wegen
De ecotaxe zal gaan gelden op veel wegen in Frankrijk, ook op routes nationales en departementale wegen. De opbrengsten komen terecht in een infrastructuurfonds en zullen gebruikt worden voor infrastructuurprojecten en milieu-projecten.

Modal shift
De heffing geldt voor voertuigen vanaf 3,5 ton en moet het nationale en internationale wegtransport in heel Frankrijk raken. De bedoeling is om verladers te stimuleren om ook te kiezen voor alternatieve manieren van transport zoals de binnenvaart, kustvaart en het spoorvervoer.  Dit is de zogeheten ‘modal shift’, waar politici in Europa het graag over hebben: de verschuiving van vracht van de truck naar andere vervoersmodaliteiten.

DKV levert overigens een on-board DKV Box, waarmee zowel de nieuwe ecotaxe betaald zal kunnen worden, als de bestaande TIS PL op tolwegen. 

Foto: Ook buiten de Franse autoroutes zal vanaf dit jaar een heffing ingevoerd worden, helaas alleen voor vrachtwagens en niet ook voor personenauto’s.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie