*

| 11:46 | Bert Mateboer

Frans vd Werf erg blij met Scania R500 6×2

Toen Frans van de Werf vorig jaar hoorde dat er in zijn bedrijf een nieuwe Scania zou komen, dacht hij maar één ding: ‘die wordt voor mij!’ Zijn broer had zichzelf al eerder verwend met een V8 R Topline dus nu was hij aan de beurt.

De New Generation Scania R500 is een 6×2 met een gestuurde voorloopas. De vorige Scania van Frans was een R480 Topline. “Een fijne auto, maar inmiddels wel 10 jaar oud en dus Euro 4. Aangezien wij veel in binnensteden zitten, ging dat niet meer vanwege de milieueisen. De voorloopas helpt ons bij een goede gewichtsverdeling en daardoor komt de truck ook minder binnendoor zetten dan bij een naloper. Ik heb bewust voor de R cabine gekozen. Omdat Scania de standairco tegenwoordig onder de cabine heeft, kom ik zo op 3,80 meter uit met de spoiler naar beneden gedraaid. Dat is in een stad vaak net het verschil tussen wel en niet onder een tunneltje doorkunnen. Daar hebben we vaak gemak van.”

We rijden al vijftig jaar Scania

“Wij rijden al vijftig jaar Scania. Onze pake Frans is in 1913 begonnen. Toen nog met paard en wagen. Pake Frans zijn zonen; Bernard, Hille en Durk begonnen met Scania in het zand en grind. Dat doen we niet meer, we rijden nu speciaal transport. Als het overmaats is, moet je bij ons zijn,” vertelt Frans. “En altijd in de kleur oranje. We hebben het er vaak over hoe dat zo gekomen is. Want onze pake kocht meestal tweedehands. Het zal daarom wel een aanbieding geweest zijn. Uiteraard staat de nieuwe ook weer in die kleur.’’

 

Qua uitrusting komt Frans niets te kort. De trekker staat rondom op luchtvering en is uitgerust met de nieuwe Scania vrijloopretarder. “Ik heb er lichtmetalenvelgen op laten zetten. Niet alleen vind ik dat mooi. Ik heb ook twee grote RVS kisten aan het chassis en met de lichtere velgen, compenseer ik dat extra gewicht weer.” Verder koos Frans voor het leather pakket en het lightning pakket met de meedraaiende bochtverlichting en LED koplampen. Het meest is Frans te spreken over het sterk verbeterde zicht rondom en de nieuwe  Opticruise versnellingsbak.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie