ultimatum
| 21:00 | Arjan Olsthoorn

FNV en CNV sturen werkgevers ultimatum om cao

FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen hebben een ultimatum gestuurd aan de werkgevers in de beroepsgoederenvervoer. De werkgevers krijgen zo nog een week de tijd om op de cao-eisen van de vakbonden in te gaan.

Willem Dijkhuizen van FNV: “De transportsector is in coronatijd essentieel gebleken. Er is door werknemers in de transport en logistiek veel werk verzet, onder moeilijke omstandigheden. Het is nu tijd dat werknemers dat harde werken beloond zien.”

De vorige cao liep eind 2019 af en werd verlengd tot 1 januari 2021. FNV en andere bonden wilden in november al onderhandelen over een nieuwe cao. “De werkgevers probeerden daar steeds onderuit te komen, door de cao nogmaals te verlengen, onder de noemer crisis-cao”, aldus Dijkhuizen. Uiteindelijk startten de onderhandelingen wel, maar kwamen de werkgevers volgens FNV met voorstellen die ver onder de maat en veel te vaag waren.

“We hebben onze leden gepeild en die zijn absoluut niet te spreken over de karige loonsverhoging die de werkgevers nu in petto hebben”, zegt CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel. “Als de werkgevers binnen een week niet van gedachten veranderen, gaan we acties voorbereiden.”

Passende loonsverhoging

Het karige aanbod van de werkgevers wringt ook met de rol die vrachtwagenchauffeurs in deze crisistijd vervullen, vindt Van Rijssel. “Keer op keer krijgen de chauffeurs te horen hoe belangrijk ze zijn voor de bevoorrading van Nederland. Daar hoort dan ook een passende loonsverhoging bij.”

FNV wil dat de nieuwe cao voor een jaar geldig is, van 1 januari tot en met 31 december 2021, en een loonsverhoging van 3,5 procent. De lonen moeten bovendien binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur. De vakbond wil daarnaast onder meer een regeling in de cao voor eerder stoppen met werken en dat vanaf 1 juli 2021 elk voertuig een standkachel en -airco heeft, of zo snel mogelijk krijgt.

Het ultimatum aan de werkgevers loopt af op maandag 8 maart om 17.00 uur.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie