FM's Diesel-Methaan voor Nabuurs
| 11:52 | Truckstar Redactie

FM’s Diesel-Methaan voor Nabuurs

Steeds meer verladers en transportbedrijven zien brood in schonere truck-techniek. Zo kocht Nabuurs twee Volvo FM’s in Methaan-Diesel-uitvoering.

Mercedes en Scania bieden al een tijdje Euro 6-trucks aan, maar je kan op een andere manier ook heel dicht bij Euro 6 in de buurt komen: met gas en diesel. Nabuurs kiest daarvoor, in de vorm van de LNG-techniek van Volvo, ofwel liquefied natural gas. Dit sterk gekoeld vloeibaar gemaakt aardgas verbrandt in Volvo’s 13 liter-motor samen met diesel in een verhouding tot zeventig procent gas en dertig procent diesel.

Voordelen
Dat heeft de nodige voordelen. De motor heeft geen bougies nodig en gas verbrandt vrij schoon. De uitstoot van roetdeeltjes (fijnstof) ligt daarom rond de Euro 6-norm en de uitstoot van stikstofoxide (NOX) komt dicht in de buurt van de Euro 6-norm. Bovendien levert de verbranding van gas minder CO2-uitstoot op dan de verbranding van diesel. Gebruik je biogas, dan wordt de netto CO2-uitstoot helemaal lager: tot 75 procent. De truck loopt daarnaast iets stiller dan een dieseltruck.

Standaard voorloopas
Maar er zijn meer redenen voor Nabuurs om de FM460 Diesel-Methaan te kiezen. De 460 pk betekent genoeg trekkracht en de auto’s worden standaard met voorloopas geleverd. Dit betekent geen problemen meer met de aslasten bij de wat zwaardere vrachten. Daar is ook verlader Sligro over te spreken, die de trucks door heel Nederland zal inzetten: “De transporten zullen plaatsvinden vanaf Sligro’s distributiecentrum Veghel naar de Sligro zelfbedieningsgroothandels, de Sligro Bezorgservice en de retail distributiecentra”, aldus Joop van Dalen van Sligro.

De FM’s zijn overigens de eerste Volvo’s voor Nabuurs. Inmiddels rijden tien transportbedrijven in Nederland met de FM460 Diesel-Methaan. Naast Nederland rijden deze trucks ook in Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Wij reden vorig jaar in Zweden een testronde met de truck, en twee andere alternatieve aandrijvingen van Volvo.

Rijden met Volvo's alternatieve aandrijvingen

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie