Extra Foto’s – Truckstar 2015/12

Extra foto’s Truckstar 12/2015

Hieronder vind je een serie extra foto’s bij reportages uit Truckstar 12/2015, die niet in het blad staan.

De verhalen zelf lees je natuurlijk in Truckstar 12/2015. Je kunt dit nummer via deze link nabestellen en thuisgestuurd krijgen.  

Je kunt ook heel gemakkelijk abonnee worden, en de Truckstar iedere vier weken thuisgestuurd krijgen.

Amerikaanse droom

We gaan op de Amerikaanse toer want we zijn uitgenodigd om bij Paccar-dochter Kenworth om een uitgebreid pers-evenement bij te wonen. Onderdeel hiervan is het zelf rijden met verschillende types Kenworths op de 2,6 kilometer lange testbaan van het Paccar Technical Center in de staat Washington. En daar kwam een jongensdroom uit!

Extra foto's Truckstar 12/2015
De eerste truck waar we instappen is dit imposante slagschip: de Kenworth Icon 900. Dit is een special edition van de W900L, waarbij de L staat voor ‘Long Nose’. Want in het geval van een zogeheten ‘big-bore engine’, zoals de Cummins ISX15 die in deze truck ligt, heb je een extra lange neus nodig. 

Extra foto's Truckstar 12/2015
Ook nodig is een klein beetje kennis van hoe te schakelen met een ongesynchroniseerde versnellingsbak – in dit geval de beroemde 18-speed van Eaton. Heb je dat eenmaal een beetje onder de knie, dan is het een en al genieten met deze American classic. We blazen met zestig mijl per uur over de baan: dit is trucken zoals het ooit bedoeld is!

Extra foto's Truckstar 12/2015
Een veel modernere Kenworth is deze – eveneens handgeschakelde T680. Deze truck heeft een kale 10-bak, ook van Eaton. De cabine is prachtig gestroomlijnd en de hele rijbeleving is rustiger dan die in de Icon 900. Onder de kap ligt overigens de MX-13 motor van Paccar/DAF, die plezierig duidelijk hoorbaar is in de cabine.

Extra foto's Truckstar 12/2015
We rijden tevens met deze T680, die in tegenstelling tot de vorige twee trucks een automatisch schakelende bak heeft. Die is van Eaton Fuller en schakelt uitstekend. Mooi is daarnaast om te beleven hoe een torpedo-truck met lang chassis en dubbel aangedreven tandemstel reageert en aanvoelt. Vergeleken met Europese frontstuurtrucks voel je dat je koersvaster bent, maar qua trillingen, geluid en comfort, zijn Europese trucks iets verder. Toch wist uw Truckstar-redacteur het wel als ie mocht kiezen… 

Mat en Macaber 

Je moet er wat lef voor hebben, maar dan heb je wel één van de meest originele trucks van Nederland! Eigenrijder Arie Verbeek zette een nieuwe Scania R580 tandemasser op de weg gehuld in het mat-zwart en voorzien van macabare details zoals een doodskist. Het thema van de truck is dan ook ‘Underworld’, naar de gelijknamige vampierfilm.

Extra foto's Truckstar 12/2015
Zelfs in de volle zon is het een duistere verschijning.

Extra foto's Truckstar 12/2015
Matzwarte pijpen sieren de truck aan de achterkant, evenals een bijzondere airbrush-afbeelding van hoofdrolspeelster Kate Beckinsale die vampier Selene speelt in de film Underworld.

Extra foto's Truckstar 12/2015
Dit is de achterwand van het interieur. Daaronder is een heuse doodskist geplaatst. De speakers verraden dat er een serieuze geluidsinstalatie in de truck is ingebouwd.

Extra foto's Truckstar 12/2015
Bloedrode details komen in de gehele truck terug, waaronder het dashboard, en de motorunnel. Daarop zijn vijf versterkers gemonteerd. Het geheel is afgedicht met een glimmende plexiglas-plaat.

Scandinavië in de Ardennen 

We stappen in bij Eemtrans-chauffeur Mike Perier en nemen plaats op de bijrijdersstoel van zijn machtige Volvo FH 500 met voorloopas, voor een rondje Ardennen en aansluitend een rondje Brabant. Als lading hebben we uitsluitend te maken met gewichtige pakken en bundels hout. Mooi werk, maar geen kinderspel.

Extra foto's Truckstar 12/2015
Mike (22) is een rustige chauffeur en weet dondersgoed welke krachten er spelen tijdens het rijden met zijn FH en stevige Pacton-trailer. Mike is de jongste telg in het chauffeursbestand van Eemtrans en heeft eerst een tijd op het terrein gelopen vooraleer hij op pad gestuurd werd met de truck. Sinds een half jaar heeft zijn eigen vaste trekker. En die is niet mis.

Extra foto's Truckstar 12/2015
Spanbanden werpen is een specialistische chauffeurs-aangelegenheid die Mike zeer goed in de vingers heeft, zoals hier op ons laadadres diep in de Belgische Ardennen, gedemonstreerd wordt.

Extra foto's Truckstar 12/2015
Onderweg komen we bij Meer (B) collega Arie tegen. Die heeft een identieke, even oude FH. Beide trucks zijn eerder in 2015 tegelijk afgeleverd en onder handen genomen door Van Winkoop uit Ermelo. Daar heeft men het front onder de voorruit helemaal glad gemaakt, het Volvo iron-mark naar onderen verhuisd en de trucks voorzien van het geel-blauwe spuitwerk; de Zweedse huisstijl van Eemtrans Baarn. Overigens is er nog een FH voorloopas-trekker van het nieuwe type in de Eemtrans-vloot, evenals twee classic FH-combi’s.  

Extra foto's Truckstar 12/2015
Na een fikse hoosbui staat bij een boer de hele dam blank. Mike lost hier een paar pakken hout, en zo komen we de tweede dag op de meest uiteenlopende plekken. Het is mooi werk en genieten geblazen als je met zulke mooie spullen mag werken!

 

Nieuwsgierig geworden? Je kunt dit nummer via deze link nabestellen en thuisgestuurd krijgen.  

Ben jij geen abonnee van Truckstar? Neem een abonnement en mis nooit meer de mooie ritverslagen. 

Klik hier voor de extra foto’s-overzichtspagina