Eveline Manders
| 12:22 | Arjan Olsthoorn

Eveline Manders over haar nieuwe V8: ‘Alsof je over wolken rijdt’

EMT uit Heeze nam twee nieuwe Scania trekkers in gebruik waarvan één rondom luchtgeveerde 530S als 4×2 V8. De andere is een 460S Super 4×2 met eveneens een hoge cabine en de kenmerkende vlakke vloer. Daarmee is het bedrijf dat nu twee jaar bestaat, gegroeid tot 17 trekkende voertuigen.

EMT staat voor Eveline Manders Transport en dat is rond Eindhoven een bekende naam. “Ik kom uit het transportnest dat mijn vader Tinie Manders begonnen is. Dat ik nu een deel van die bedrijvigheid als EMT voortzet, komt omdat mijn broer en ik een aantal jaren nadat mijn vader de zaak aan ons over gedaan had, het bedrijf gesplitst hebben.”

Schouders eronder

“Dat was een spannende tijd”, blikt Eveline nu na twee jaar kort terug. “Maar het is allemaal goed gekomen. Ik heb toen heel veel steun ervaren van het personeel. Zo zijn alle chauffeurs die ik nodig had, met mij meegegaan. Dat was hartverwarmend. Inmiddels is dat allemaal water onder de brug. We hebben er met zijn allen de schouders ondergezet. En zeker nu met de nieuwe bedrijfskleuren, staat EMT als een huis helemaal in de richting zoals ik dat zie. Ik wil een degelijk transportbedrijf zijn dat langdurige relaties onderhoudt met zijn klanten. Die straks ook bediend kunnen worden met warehousing in de meest uiteenlopende vormen. Want we gaan nieuwbouw doen. De bouwvergunning is al rond en binnenkort gaat de schop de grond in voor een pand met 2.000m2 oppervlak.”

Toen Eveline Manders EMT begon, nam ze 12 voertuigen mee. “Dat zijn er nu met de nieuwe Scania’s al 17. Daarmee is overigens, denk ik, de groei er voor nu even uit. Je moet nooit nee zeggen als iets je pad kruist maar het moet je wel passen. Met deze 17 voertuigen kunnen we premium diensten verlenen aan onze klanten. Als je te snel groot wordt, dreigt het gevaar dat je daar steken laat vallen. Dat moet niet.”

Lees ook: LCW Groningen heeft primeur met eerste Scania 40R

Dat zijn inzichten die Eveline met name van haar vader heeft meegekregen. “Ik meen dat heel serieus maar inderdaad, dat is ook altijd wel de houding van mijn vader geweest. Zoals wel meer opvattingen van hem. ‘Eveline, je kunt niet iets kopen als je er geen geld voor hebt’. Dus ook deze twee trucks zijn niet geleased. Ik ben blij dat mijn vader op de achtergrond nog aanwezig is. Hij beschikt natuurlijk over heel veel kennis. Maar aan de andere kant doe ik dingen ook heel anders. Want hij kan ook heel behoudend zijn met opvattingen die minder passen in deze tijd.”

ASML

EMT rijdt alleen met gesloten (koel)trailers. “Er is zoveel concurrentie in het zeiltrailerwerk dat ik daar als ik even kan, wil wegblijven. Ik wil niet op prijs concurreren. EMT staat voor premium service en langdurige eerlijke relaties met de klanten. Tijdens corona viel er veel werk weg. Daarna werd het een gekkenhuis en was er voor verladers ook vorig jaar bijna geen wiel te huur. Maar voor onze klanten hebben we in die tijd ook gewoon gedaan wat we hadden afgesproken. We zijn niet meegegaan in opportunistische prijsverhogingen. Geven en nemen: dat duurt het langste. Op die basis wil EMT de komende jaren uitbouwen naar een nog degelijker en gezonde mix aan activiteiten.”

EMT werkt veel voor ASML in de aanvoer van componenten. “We rijden ook voor andere machinebouwers. En dan zit er een deel van ons werk in food en pharma, doorgaans met FTL’s. Die blokvrachten hebben het voordeel dat je relatief snel weer aan de volgende rit kunt beginnen. Terug nemen we graag deelvrachten mee: dat is meer puzzelen voor de planner, maar is als je het goed doet lucratiever.”

V8 voor trouwe chauffeur

Hoewel EMT zeker ook met een ander nationaal geproduceerd merk rijdt, heeft Scania een duidelijke beleving voor zowel Eveline Manders als de chauffeurs die nu op de twee nieuwe voertuigen rijden. “We gebruiken de Scania’s voornamelijk op de grotere afstanden internationaal. Zelf vind ik het geruststellend om daar je nieuwste auto’s in te zetten. Je wilt geen stilstand.”

“Dat er nu bij ons een 460S en een 530S rijden, komt gedeeltelijk omdat ik het merk hoog heb staan, maar ook omdat die onderhandelingen al liepen bij de oude entiteit. Die heb ik meegenomen. De 460S is een auto met de nieuwe zuinige Super aandrijflijn waar je volgens mij als bedrijf het beste van twee kanten hebt. Voor de chauffeur een iets luxere cabine en ook internationaal voldoende vermogen. Voor het bedrijf een goede TCO. Bij de V8 is het natuurlijk veel meer emotie. Die is voor een chauffeur die al heel lang bij ons rijdt en er al meer dan een miljoen op zijn vorige Scania op had zitten. Die rijdt in deze auto natuurlijk als een koning. Maar ook daar geldt dat de inruilwaarde van een V8 altijd hoog blijft.”

Zelf heeft Eveline Manders ook wel eens ritjes gedaan met de V8. “Even als springer voorladen van Heeze naar Tilburg en terug”, glundert ze. “Ik zit natuurlijk normaal gesproken op kantoor. Maar dit kon ik even niet laten. Echt: alsof je op wolken rijdt!”

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie