beveiligde parkings
| 08:30 | Bert Mateboer

Europees geld voor beveiligde parkings in Nederland

Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor infrastructuurprojecten. Zo komt er 6,5 miljoen euro voor beveiligde parkings voor vrachtwagens. 11,4 miljoen euro voor de aanleg van overnachtingsplaatsen voor binnenvaartschepen langs de Waal. En om het spoorgoederenvervoer te verbeteren is er 8 miljoen euro aan Europees geld beschikbaar.

Voor de aanleg van vijf beveiligde parkings voor vrachtwagens komt 6,5 miljoen euro beschikbaar. Met het geld worden 1600 parkeerplekken met voorzieningen voor chauffeurs aangelegd. Deze komen langs belangrijke snelwegen voor het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven. De truckparkings komen langs de A15 bij Ridderkerk, de A16 bij Moerdijk, de A67 bij Maasbree, de A76 bij Bocholtz en bij de haven van Vlissingen. Het is voor het tweede jaar dat minister Van Nieuwenhuizen en de bestuurders van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Zeeland succesvol geld ophalen in Brussel voor beveiligde truckparkings. Vorig jaar ging het om een bedrag van 4 miljoen euro.

De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen. In totaal krijgen 11 projecten waar Nederlandse partijen bij betrokken zijn een subsidie van bij elkaar 82 miljoen euro. 62 miljoen hiervan gaat rechtstreeks naar weg-, spoor- en waterprojecten in Nederland. Vandaag gingen de Europese lidstaten akkoord met het voorgenomen besluit rondom de subsidieverdeling van de Europese Commissie. Subsidie kan met instemming van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij de Europese Commissie worden aangevraagd door overheden en bedrijven.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie