| 11:21 | René Grünfeld

Europarlementariërs willen nú actie Calais

Gisteren is in het Europees Parlement in Straatsburg nog eens gepraat over de situatie in Calais. De ruim dertig sprekers waren het bijna unaniem eens: er moet nú actie komen.

(foto ANP)

(foto ANP)

De Franse president Hollande heeft laatst een plan aangekondigd om het emigrantenkamp in Calais voor 1 januari te ontruimen. Te laat en te weinig, vinden de Europarlementariërs. “Hollande is al de  derde Franse president die de situatie in Calais heeft bekeken”, merkte Peter van Dalen (CU) op.

Kritiek

Ook op de plannen voor een gladde muur van een kilometer lengte en vier meter hoog was veel kritiek: “Daarmee verplaatst je het probleem alleen maar”. En inderdaad, nu al worden chauffeurs op steeds grotere afstanden van Calais belaagd door illegalen die koste wat kost naar Engeland willen. De schade die zij veroorzaken aan lading en materieel is enorm, de chauffeurs lijden onder de psychische en lichamelijke druk en de kosten voor bewaking lopen compleet uit de hand.

06_calais-1024x681

Ontmanteling

Een snelle en totale ontmanteling van The Jungle en het direct arresteren en bestraffen van alle illegalen die het nu nog willen proberen is de enige oplossing, zo klonk het. De ontruiming moet echter wel goed georganiseerd worden, want het gaat om circa 10.000 mensen, waaronder veel kinderen.

Bescherming

In de tussentijd pleit Agnes Jongerius (PvdA) ervoor om chauffeurs die niet meer op Calais willen rijden, te vrijwaren van ontslag wegens werkweigering.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie