Etappe 12: veel stenen weerhouden De Rooy van inhaalslag
| 15:45 | Truckstar Redactie

De Rooy: “Niet wat we gewend zijn van deze etappe.”

‘Veel te veel stenen’, meldt Gerard de Rooy na de 12e etappe van de Dakar-rally, waarbij hij als derde eindigde. De 319 kilometer lange proef van Fiambalá in Argentinië naar Copiapó in Chili was volgens De Rooy daardoor ‘niet zwaar genoeg’. Daarbij werd de kans op een overwinning ook nog eens gedwarsboomd door een lekke band.

De Rooy mocht als eerste truck van start, nadat de grotendeels gecancelde etappe 11 hem toch nog een dagzege opleverde. ‘Op die lekke band na was het best een aardige dag’, vond De Rooy van nummer 12. “Maar het was zeker niet de proef Copiapó zoals we die kennen, met veel en zware duinen. Het waren weinig en te weinig moeilijke duinen. Hier kon je geen verschil maken.” Uiteindelijk finishte de Brabantse ondernemer ondernemer op plek 3, 2 minuten en 49 seconden achter de Russische Kamaz rijder Karginov. De tweede plek werd behaald door die andere snelle Kamazrijder Mardeev op 2 minuten en 36 seconden afstand.

Teamgenoot Miki Biason in de Trakker Evo II finishte donderdag kort achter de Rooy op 3 minuut 10. Het lukt hem, in tegenstelling tot vorig jaar nog niet om een dagzege op zijn naam te schrijven. Debutant René Kuipers bemachtigde de tiende plek.

Mammoet 9e algemeen
Ondanks dat de rally bijna op zijn einde loopt, wist het team van Martin van de Brink vooruitgang te boeken in etappe twaalf; het team ruilde van positie met Marcel van Vliet en staat nu op de 9e plaats in het algemeen klassement. Martin van den Brink laat weten enthousiast te zijn over de extra plaats winst: “Het was een erg mooie etappe. Prachtige duinen, maar ook rivierbeddingen. Die laatste heb ik een hekel aan, maar horen er gewoon bij. De duinen is waar wij thuis zijn; daar hebben we die zes minuten op Van Vliet gewonnen.” Maar Van den Brink heeft nog meer op zijn verlanglijstje staan voor de op een na laatste etappe op vrijdag: nog zes extra minuten en de achtste positie is ook veroverd… Die zes minuten moeten dan wel worden gewonnen van de Iveco van René Kuipers, Team de Rooy. “We gaan dat natuurlijk wel proberen, daarvoor doe je mee aan de Dakar!” lacht Van den Brink.

Nek-aan-nek
Iets verderop in het algemeen klassement, op plek 11 vinden we Jos Smink met meteen daarachter Peter van den Bosch op slechts 4 seconden afstand. Al een paar dagen probeert Van den Bosch voorbij de rode Ginaf te komen maar tot op heden zonder succes. Met recht een nek-aan-nek race dus, en dat belooft de nodige spanning voor de laatste etappes. Van den Bosch meldt dat hij in de laatste twee proeven zeker wil proberen de vier seconden op Smink goed te maken. Nog liever wil hij de 18 minuten pakken die hem een plaats in de top 10 bezorgen. “Maar ik realiseer me heel goed dat dat moeilijk wordt.”

Veka
Peter Versluis van het Eurol VEKA MAN Rally Team kwam in de twaalfde etappe als vijfde over de finishlijn en blijft daarmee staan op de zevende plaats in het algemeen klassement. In de etappe werd Marcel van Vliet dertiende en tiende in het algemeen klassement. Pascal de Baar eindigde op de zeventiende plaats en bleef ook op de zeventiende plaats in het klassement staan.

Top 3 voor Kamaz
Plek 1 in het algemeen klassement blijft ook na etappe 12 bezet door de Rus Eduard Nikolaev (Kamaz). Daarmee lijkt de eindzege voor hem binnen handbereik; het verschil met nummer 2 en 3 -teamgenoten Mardeev en Karginov-  bedraagt respectievelijk 31:20 minuut en 50:26 minuut. Tatra rijder Kolomy volgt op plek 4, Gerard de Rooy staat op 5 met een kleine 6 minuten achterstand op Karginov. Een podiumplek blijft daarmee nog steeds mogelijk voor de winnaar van Dakar 2012.