landmacht
| 11:27 | Robert Servaas

Elektrische DAF voor de Landmacht

Afgelopen donderdag 5 augustus is door VDL Groep uit Eindhoven op de Kromhout Kazerne in Utrecht een E-truck overgedragen aan Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. De elektrisch aangedreven DAF CF gaat gebruikt worden door de 210 Regionale Vervoerscompagnie uit Harskamp voor binnenlandse transportopdrachten.

In de praktijk betekent dit dat de CF gaat pendelen tussen het centraal magazijn van de Landmacht in Lettele en de kazerne Harskamp, een afstand van 55 kilometer enkele reis. Met een actieradius van 200 kilometer moet een rit heen en weer te maken zijn. Die rit wordt nu gedaan door eenzelfde voertuig maar dan op diesel. De Landmacht heeft de DAF een jaar ter beschikking van VDL en in die tijd wordt gekeken hoe de E-truck zich houdt. Daarnaast gaat de Afdeling Techniek uit Leusden naar de batterijtechniek en het onderhoud kijken. Zo wordt het komende jaar de operationele haalbaarheid van elektrisch transport in kaart gebracht.

‘Samenwerking is mooi voorbeeld’

“We willen als landmacht een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie zijn, die duurzame effecten realiseert in crisistijd en in vredestijd”, aldus luitenant-generaal Martin Wijnen. “E-Mobiliteit en Duurzame Energievoorziening zijn daar belangrijke onderdelen van.” Volgens Wijnen is de verwachting dat elektrische aandrijving ook zijn weg zal vinden naar de operationele voertuigen. Vandaar dat men nu al kennis en ervaring wil opdoen op het gebied van energiemanagement en batterijtechniek. “De samenwerking die de landmacht nu met VDL Groep aangaat is een mooi voorbeeld van hoe we samen met bedrijven sneller kunnen innoveren. Waarbij de landmacht concreet ervaring kan opdoen met civiele technologie en, in dit geval, VDL Groep leert wat onze militair-specifieke behoeften en vraagstukken precies zijn.”

daf cf electric

Proef in eigen land

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Door gezamenlijk vol in te zetten op innovatie, en de krachten te bundelen, versterken de Koninklijke Landmacht en de hoogwaardige maakindustrie elkaar. VDL is voorloper op het gebied van de elektrificatie van zwaardere voertuigen. Onze E-truck biedt veel vooruitgang op het gebied van de verduurzaming van transport. Geweldig dat we met de inzet van onze elektrische vrachtwagen, in samenwerking met de Koninklijke Landmacht, in ons eigen land een proef kunnen doen. Wij zijn trots dat wij daarbij een ondersteunende rol kunnen vervullen.”

Bij de overdracht van de E-Truck in Utrecht was ook de elektrische brandweerauto die getest wordt door de Brandweer Amsterdam-Amstelland aanwezig. Deze door de Oostenrijkse firma Rosenbauer gebouwde auto kan rekenen op belangstelling van Defensie. Zo zijn er al twee voertuigen besteld die bestemd zijn voor de Luchtmacht. Aan de hand van de ervaringen die daar worden opgedaan, volgen er wellicht meer bestellingen.

Rosenbauer

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie