CBR past alcoholslot aan
| 12:38 | Korneel Luth

Einde alcoholslot

Het CBR mag dronken weggebruikers geen alcoholslot meer op leggen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Volgens de raad wordt er namelijk geen rekening gehouden met wat de gevolgen van het alcoholslot-programma kunnen zijn voor individuele weggebruikers.

Gevolgen ernstig voor chauffeurs

De maatregel heeft voor de één namelijk veel ergere gevolgen dan voor de ander. Vooral voor vrachtwagenchauffeurs zijn de consequenties ernstig.

Als een chauffeur privé met met een hoog alcohol-promillage achter het stuur van de personenwagen gepakt wordt, en een alcoholslot opgelegd krijgt, betekent dit het einde van de chauffeurscarrière voor een periode van twee jaar.

Rijbewijs B met code 103

Zolang het alcoholslot op de personenwagen zit, heeft de bestuurder een rijbewijs B met code 103 erachter. Daarmee mag je alleen maar met dat voertuig rijden: een personenauto met alcoholslot. 

De uitspraak betekent dat er vanaf nu geen aloholsloten meer opgelegd mogen worden. Maar dat betekent niet het einde van de reeds opgelegde alcoholslot-programma’s.

Alcoholslot? 2 jaar geen groot rijbewijs!
Rijbewijs B met code 103. (ANP)

Openinggsfoto: Een alcoholslot geïnstalleerd in een personenwagen. Om de auto te kunnen starten moet eerst geblazen worden. Zit er teveel alcohol in de adem, dan start het voertuig niet. (ANP)

Lees ook:

Alcoholslot? Groot rijbewijs kwijt

CDA en PvdA: alcoholslot op truck en bus

Wederom geen alcohoslot chauffeur

CBR past alcoholslot aan

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
  1. Zeer slechte beslissing van de Raad van State. Eigenlijk zou een alcoholslot in iedere vrachtwagen moeten kunnen. Daar zullen al veel MOE chauffeurs een paar dagen mogen stilstaan. Werkgever mag geen slot installeren, maar is wel verantwoordelijk als dronken chauffeur brokken, of slachtoffers maakt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie