Gryphus
| 10:13 | Arjan Olsthoorn

Eerste Scania Gryphus 8×8 afgeleverd aan Defensie

Scania Production Zwolle is gestart met de uitlevering van de Scania Gryphus 8×8 voertuigen aan Defensie. Na de eerste 6×6 series is nu dan de beurt aan de operationele configuratie die in overgrote mate de logistieke ruggengraat van Defensie gaat vormen. Inmiddels heeft Defensie ook gebruik gemaakt van de optie om de totale order uit te breiden.

De oorspronkelijke order is verhoogd met nog eens 810 extra voertuigen tot 2.847 Gryphus trucks. Hiermee is de grootste defensieorder in de geschiedenis van Scania nog verder gegroeid. Scania Production Zwolle staat ook in voor de productie van deze uitbreiding. Net als alle eerder geproduceerde Gryphus trucks zijn ook deze eerste 8×8’s afgeleverd bij MatlogCo/DUO in de Majoor Mulder kazerne te Stroe. Alle voertuigen zijn hier samengevoegd met de extra equipment voordat zij worden uitgeleverd aan de diverse eenheden bij de krijgsonderdelen.

Scania Gryphus

De Scania Gryphus 8×8 verlaat de poort van Scania Production Zwolle op weg naar de Majoor Mulder Kazerne te Stroe. Tot en met 2023 zal dit beeld zich wekelijks voordoen.

 

Defensie Uitleen Organisatie

De uitgifte van de nieuwe Gryphus trucks bij de Defensie Uitleen Organisatie (DUO) te Stroe verloopt via een strak geregisseerd proces. Elke eenheid krijgt een slot toegewezen waarbinnen de oude vrachtwagens omgeruild moeten zijn. De planning is volledig gericht op de aflevering van complete systemen – bijvoorbeeld een truck inclusief aggregaat en een werkplaatscontainer – zodat de nieuwe voertuigen direct volledig inzetbaar zijn.

Serviceovereenkomst

De Scania Gryphus zal gefaseerd de bestaande 4- en 10-tonner vloot gaan vervangen. De leveringen zullen doorlopen t/m 2023. Voor de voertuigen is een unieke serviceovereenkomst afgesloten. Alle trucks en hun uitrusting worden in een bijzondere samenwerking door Scania Nederland werkplaatsen in de nabijheid van de militaire standplaatsen én door Defensiemonteurs in hun eigen werkplaatsen onderhouden. Het servicecontract heeft een initiële looptijd van 10 jaar.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie