| 15:28 | Robert Servaas

Eerlijk loon voor alle Europese chauffeurs

In de stemming over het Mobility Package zijn vandaag in het Europees Parlement nieuwe regels rondom arbeidsomstandigheden voor de vervoersmarkt aangenomen.

“Eindelijk”, aldus PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius. “Chauffeurs zagen tot twee keer toe gigantische verslechteringen van hun loon en werkroosters op zich af komen. Met veel duwen en trekken hebben we dat niet alleen gestopt, we hebben ook het loon en de werkomstandigheden van chauffeurs weten te verbeteren. Vrachtwagen- en buschauffeurs gaan er flink op vooruit.”

“Een chauffeur krijgt straks in de kern betaald volgens het loon in het land waar de lading gelost wordt, als die lonen hoger liggen dan thuis. Een Roemeense chauffeur die steevast in Nederland rijdt, krijgt dan een Nederlands loon. Na jaren van uitbuiting gaan we zo eindelijk de oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen. Chauffeurs kunnen weer collega’s zijn, in plaats van concurrenten”, stelt Agnes Jongerius. “Het oprekken van werkroosters hebben we weten te stoppen, chauffeurs krijgen voldoende rust. Met de invoering van de digitale tachograaf kan straks op een eerlijk loon gehandhaafd worden. En brievenbusfirma’s kunnen geïnspecteerd en opgerold worden.”

Om te helpen vaststellen wanneer regels door wegvervoerders worden overtreden, wil het Parlement de bestaande beperking van het aantal cabotageritten (dwz transportactiviteiten in een ander EU-land na een grensoverschrijdende levering) vervangen, met een tijdslimiet (3 dagen) en registratie van grensovergangen door tachografen invoeren.

De leden van het Europees Parlement hebben ook wijzigingen voorgesteld om te zorgen voor betere rustomstandigheden voor chauffeurs. Bedrijven moeten hun dienstregelingen zo organiseren dat chauffeurs met regelmatige tussenpozen (minimaal om de 4 weken) naar huis kunnen. De verplichte rustperiode aan het einde van de week mag niet in de vrachtwagencabine worden genomen, voegen EP-leden toe.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie