Dubbelbemande boetes van de baan
| 22:04 | Bert Mateboer

Dubbelbemande boetes van de baan

De hevige protesten van transportorganisaties en overheden hebben geholpen: de boetes die de Fransen oplegden voor het niet houden van pauzes bij dubbelbemande ritten, zijn van de baan.

Franse controle-instanties waren enkele maanden geleden begonnen pitige boetes uit te schrijven voor dubbelbemande ritten als de chauffeurs de truck niet drie kwartier stil hadden gezet nadat ze beiden 4,5 uur hadden gereden. Dit was echter in strijd met de algemene interpreatie van de wet op dit punt. TLN meldt dat Frankrijk nu heeft erkend dat de boetes voor het niet houden van pauzes bij dubbelbemande ritten in strijd zijn met Europese afspraken en dus onterecht zijn.

Volgens werkgeversorganisatie TLN is dit in een officiële brief bevestigd. In deze brief draagt het Franse Ministerie alle handhavingsinstanties op om richtsnoer 2 te respecteren. Dat betekent dat wanneer de tweede bestuurder beschikbaar is om te rijden en naast de bestuurder van het voertuig zit terwijl hij (of zij) niet de bestuurder helpt het voertuig te besturen, hij (of zij) 45 minuten van die beschikbaarheidstijd als pauze kan beschouwen. Het betekent ook dat alle opgelegde boetes moeten worden teruggedraaid. 

TLN adviseert de brief van het Franse ministerie met richtsnoer 2 in het Frans mee te nemen bij dubbelbemande ritten naar Frankrijk voor het geval de instructie bij de handhaver nog niet bekend is. 

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie