Dronken 'collega' veroorzaakt ravage
| 12:04 | Korneel Luth

Dronken ‘collega’ veroorzaakt ravage

Opnieuw een schokkend voorbeeld van hoe een dronken beroepschauffeur een zwaar ongeluk veroorzaakt.

In de hoofdrol van dit zware ongeval, maar dan als slachtoffer, de Nederlandse chauffeur Richard van den Broek (38), die in de nacht van dinsdag op woensdag op een donker stuk E19 op een onverlichte Litouwse truck klapte. De trekker-oplegger was daar geparkeerd door een dronken chauffeur, waarschijnlijk met de Oekraiense nationaliteit.

De ravage was gigantisch. Van Richards Volvo FM voorloopastrekker was weinig meer over. Toch wist hij vrijwel ongedeerd via de voorruit uit de truck te klimmen.

Richard: ‘collega’s’ zitten stomdronken op de weg

De redactie van Truckstar sprak vandaag met Richard, die graag zijn verhaal wilde doen, als waarschuwing.

“Het is niet te bevatten dat ik alleen maar een gekneusde knie heb”, begint Richard. “Je zou verwachten dat ik van boven tot onder in het gips in het ziekenhuis zou liggen. Dat zou ik kunnen begrijpen, maar dat ik eigenlijk niets heb… Onvoorstelbaar.”

“Maar wat ik vooral wil zeggen is dit: er zijn vandaag de dag collega’s die stomdronken op de weg zitten. Dat wil ik onder de aandacht brengen!”

Wat gebeurde er precies?

Richard: “Het is ‘s nachts rond 01:15 uur als ik op de E19 richting Antwerpen rij. In de buurt van Brecht ontwaar ik op de vluchtstrook een seinende personenauto.”

“Vrijwel tegelijkertijd zie ik op de andere rijstrook politie staan. Omdat ik niet zo gauw zie wat er aan de hand is, besluit ik – op de op dat moment stille snelweg – een beetje in het midden te gaan rijden. In een fractie van een seconde zie ik in het donker een onverlichte vrachtwagen stilstaan op de rechterrijstrook. Ik klap er vol in.”

Veiligheidsgordel

Dat Richard de klap kan navertellen is uitzonderlijk en te danken aan een aantal toevallige factoren en het feit dat hij zijn gordel draagt. Ook de bestuurder van de stilstaande vrachtauto komt er met slechts een hoofdwond van af.

Dronken 'collega' veroorzaakt ravage
Dit is een foto uit Richards mobiele telefoon. Je ziet de cabine van de FM vanaf de rechterachterkant bekeken, nadat die en de Litouwse oplegger uit elkaar getrokken zijn.

Litouwse truck zwalkte eerder over de weg

Na reconstructie door de Belgische politie, onder andere door het bekijken van de filmbeelden van eerder genoemde automobilist, blijkt dat de chauffeur van de Litouwse truck stomdronken achter het stuur heeft gezeten en eerder al over de weg zwalkte. Op een zeker moment heeft de man besloten om rust te gaan maken op de rechterrijstrook van de snelweg.

Na het ongeluk heeft de dronken chauffeur nog geprobeerd te rommelen met zijn digitale tachograaf, zo vertelt Richard verder. Het rijbewijs van de chauffeur werd ingenomen. Volgens Belgische media heeft de chauffeur de Oekraïense nationaliteit.

‘Politie geloofde niet dat ik de chauffeur was’

“De politie wilde overigens niet geloven dat ik de chauffeur van mijn totaal verwoeste truck was. Ik ben op de vangrail gaan zitten om een sigaretje te roken. Toen ik zei dat ik de chauffeur was, keken ze me vol ongeloof aan.”

Richard komt hier dus ongelofelijk goed vanaf. Er heeft een voltallig bataljon engelen op zijn schouders gezeten, zoals hij zelf ook beaamt. Bovendien heeft hij wellicht intuïtief, maar zeer wijselijk, naar het midden van de weg gestuurd en droeg hij zijn gordel.

Naast zelf scherp zijn en je gordel dragen is de boodschap echter dit: er zijn vandaag de dag nog steeds collega’s die met drank op de meest bizarre en afschuwelijk gevaarlijke dingen doen. Wees gewaarschuwd!

Dronken 'collega' veroorzaakt ravage
Een totaal verwoeste truck: Het had iedereen kunnen overkomen, dankzij de drankrijdende ‘collega’.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
  1. Toevallig moest ik die zelfde nacht ook naar Antwerpen. Bij de Moerdijkbrug zag ik op de matrixborden de melding dat de E 19 in België was afgesloten ivm een ongeval en ik dus via Roosendaal moest rijden. Toen ik later zag wat er gebeurt was, moest ik wel even slikken. Wat een klap moet dat zijn geweest. Ik wens Richard veel sterkte met het verwerken van dit ongeval. En voor alle collega’s, ga nuchter de weg op. Maar waarschijnlijk moet ik dit in het Pools, Russichs, Hongaars, Bulgaars enz schrijven, Kortom NJET ALCOHOLSKI OP DE WEGSKI.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie