Draagvlak voor begrenzer bestelbus
| 15:07 | Truckstar Redactie

Draagvlak voor begrenzer bestelbus

Uit een enquête blijkt dat de helft van de Nederlanders voorstander is van een begrenzer op bestelwagens.

Bovendien vindt driekwart van de ondervraagden dat bestelbusjes niet harder zouden mogen dan honderd kilometer per uur.

Bestuurders zelf ook voorstander
Interessant detail is dat veertig procent van de bestuurders van bestelbusjes zelf ook voorstander is van een begrenzer. Zestig procent ziet de invoering van honderd kilometer per uur als maximale snelheid wel zitten.

Ook opvallend is dat vooral in het westen zuiden van het land voorstanders van de begrenzer voor bestelverkeer te vinden zijn. Vanwege het drukke verkeer in die regio’s zou er meer irritatie zijn vanwege de capriolen die sommige bestuurders van bestelbusjes uithalen.

Milieuclub
De enquête werd gehouden onder vijfhonderd Nederlanders door Blauw Research, in opdracht van milieuclub Natuur & Milieu. De organisatie gaat nu via de Europese koepelorganisatie Transport & Environment, bij de Europese Commissie pleiten voor snelle invoering van de begrenzer.

Het is de milieuclub natuurlijk te doen om de vermindering van CO2-uitstoot. Transport & Environment heeft eerder al berekend dat bestelbusjes zes à zeven procent minder CO2 uistoten bij een maximum snelheid van honderd kilometer per uur. uiteraard zal er ook een positief effect zijn op de verkeersveiligheid.

Foto: ANP

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie