Doe mee aan de Scania YETD
| 14:59 | Korneel Luth

Doe mee aan de Scania YETD

De inschrijving voor de Scania Young European Truck Driver competitie 2014 is geopend.

Chauffeurs in maar liefst 26 Europese landen worden vanaf nu uitgenodigd om mee te doen aan de Scania Young European Truck Driver-competitie 2014. De YETD is de grootste vrachtwagencompetitie in zijn soort. Verkeersveiligheid en duurzaamheid zijn de twee peilers van de competitie want als chauffeur maak jij hierin het verschil. 

Kun jij meer aan dan alleen je truck?

Dit jaar ligt de focus op chauffeurs die meer aankunnen dan hun truck. Tijdens het dagelijkse werk gaat het al lang niet meer alleen om het kunnen besturen van een vrachtwagen van A naar B. Een chauffeur is een ware professional en moet over veel vaardigheden beschikken, die Scania tijdens de competitie aan de tand voelt.

Scania wil jonge chauffeurs uitdagen nóg betere vakmensen te worden. De hoofdprijs is er daarom ook naar: een nieuwe Scania Streamline ter waarde van 100.00 euro.

Mag ik me inschrijven?

Is jouw geboortejaar 1979, of ben je jonger? Dan mag je je inschrijven. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een geldig C/E-rijbewijs en moet je de Nederlandse nationaliteit hebben (om met de Nederlandse voorrondes mee te kunnen doen).

Scania YETD 2014
In 2012 won chauffeur Martijn Otter de Nederlandse YETD-finale. Hij hield voor Nederland de eer hoog tijdens de Europese finale in Södertälje in Zweden en eindigde op een knappe, gedeelde vierde plaats.

YETD is onderdeel van wereldwijde Scania Driver Competitions

De Scania Young European Truck Driver-competitie 2014 is onderdeel van de wereldwijde Scania Driver Competitions. Het is inmiddels de zesde editie sinds het ontstaan in 2003. In dat jaar startte de competitie in samenwerking met de Europese Unie, om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de Europese wegen te verlagen.

In 2014 vindt de competitie plaats in 26 Europese landen en veertig landen wereldwijd met een bereik van zo’n 85.000 truckchauffeurs. De winnaar van elk van de Europese landen gaat naar de Europese finale op 12 september 2014 in Zweden.

Doe mee aan de Scania YETD

Scania is op zoek naar de besten

Jasper Bos van Scania Nederland is de coördinator van Scania’s YETD competitie in de Benelux. Hij legt uit waar het deze competitie om draait: “Dit jaar zijn we op zoek naar truckchauffeurs die laten zien dat ze de dagelijkse uitdagingen aankunnen en daarbij kalm blijven in moeilijke situaties, en onder druk.”

“De chauffeur is en blijft de belangrijkste factor als het gaat om veilig, anticiperend en zuinig rijden en daar ligt dan ook de focus”, zegt Jasper Bos.

De basiselementen van de YETD-competitie zijn naast anticiperend en zuinig rijden gericht op manoeuvreren, ladingzekeren, voertuigcontrole en theoretische kennis.

“Dit jaar zal ook het onderdeel ‘health & safety’ worden toegevoegd, waarbij de kennis over blusmiddelen en  reanimatie zal worden getest”, aldus Bos. Vaardigheid en de juiste inschatting is daarbij belangrijker dan snelheid. De chauffeur met de minste fouten wint, alhoewel efficiëntie belangrijk is aangezien een chauffeur in de praktijk ook de nodige tijdsdruk kent.

De manoeuvreeroefeningen zijn dit jaar een combinatie van oud en nieuw: “We hebben enkele uitdagende oefeningen toegevoegd en we zullen dit jaar op de nationale finale meerdere knock-out fasen hebben”

Bos vervolgt: “Daarmee worden de Nederlandse voorrondes spannend, maar vooral leerzaam en zeker ook een mooie ervaring voor jonge chauffeurs, met een droom van een Europese hoofdprijs!”

In Nederland gaat de winnaar samen met partner geheel verzorgd naar de unieke finale in Zweden. En bovendien staan er ook in Nederland mooie prijzen klaar van onder andere Michelin en Alcoa.

Rotondes wekken ergernis op

Geweldige prestatie Martijn Otter YETD

Registratie

Bij het online registratieproces hoort een theoretische voorronde waarin de kennis over veiligheid, materieel en de transportbranche worden getoetst. Tot uiterlijk 15 april kan hiervoor worden ingeschreven via www.scania.nl/yetd. Degenen met de beste scores zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de praktijkrondes in mei en juni. Eind juli vindt de nationale finale plaats en de winnaar gaat naar de Europese finale in Zweden op 12 september.

Klik hier om je (online) in te schrijven.

De voorwaarden op een rijtje

Deelname aan de competitie is niet merkgebonden. Chauffeurs die niet op een Scania rijden zijn eveneens van harte welkom om zich in te schrijven. Wel moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:
–    Geboren in 1979 of later.
–    Beroepschauffeur in bezit van geldig C-E rijbewijs.
–    Nederlandse nationaliteit.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie