Dikke Franse navigatie-boetes?
| 11:46 | Truckstar Redactie

Dikke Franse navigatie-boetes?

Klopt het dat de Fransen sinds 3 januari dikke boetes uitdelen aan weggebruikers met een navigatiesysteem dat waarschuwt voor flitspalen?

Navigatie-fabrikant TomTom denkt van wel en waarschuwt sinds januari voor deze boetes. Sinds 3 januari is in Frankrijk een wet van kracht die het bestuurders verbiedt tijdens het rijden waarschuwingen te ontvangen over de locaties van vaste en mobiele snelheidscontroles.

Heb jij deze functie op je navigatiesysteem, dan riskeer je een boete van maximaal 1.500 euro, aldus TomTom. Maar klopt dit?

Vlamingen zeggen: storm in glas water
De Vlaamse automobielclub VAB zegt dat de nieuwe wet zich alleen richt op radar-detectie-apparatuur en systemen als Coyote, waarmee gebruikers elkaar waarschuwen voor flitsers. Die systemen zijn nu verboden, en boetes hiervoor kunnen oplopen tot het hoogste bedrag voor een Franse verkeersboete: 1.500 euro.

“Als TomTom gelijk heeft, dan mag er niemand nog met een gps door Frankrijk rijden”, zegt Marc van Damme van de VAB tegen de krant De Standaard. “Want op sommige ingebouwde toestellen kun je de waarschuwingen voor flitspalen niet eens uitschakelen. Een gps die bliep bliep doet voor een flitspaal die al sinds jaar en dag op een bepaalde plaats staat, daar is niets fout mee”, aldus van Damme.

ANWB is voorzichtiger
Bij de ANWB zijn ze iets voorzichtiger. Woordvoerder Markus van Tol zegt tegen Truckstar dat er bij de ANWB nog geen meldingen binnen zijn gekomen van bestuurders die een dikke Franse boete hebben gehad voor de flitspaal-functie op hun navigatie-systeem.

“Maar de wet is recentelijk ingegaan en de grote stroom vakantiegangers naar Frankrijk komt pas in het voorjaar op gang”, vervolgt van Tol. “De vraag is, hoe belangrijk vinden de Franse politie en het Franse Openbaar Ministerie dit? Dat weten we niet”, aldus van Tol.

Hij wijst er overigens op dat het in Zwitserland al sinds 2007 verboden is om gewaarschuwd te kunnen worden voor flitspalen. De ANWB schrijft op haar website het volgende over Frankrijk: “Gebruik van apparatuur (bijv. navigatie, telefoon) met signalering voor vaste flitslocaties of trajectcontroles lijkt toegestaan voor zover publieke informatie wordt gebruikt.”

Maar enige voorzichtigheid is misschien toch geboden. Op deze webpagina van TomTom kun je zien hoe je de flits-service uitschakelt op je TomTom-navigatie-apparaat.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie