elektrische fh
| 09:36 | Arjan Olsthoorn

DHL en Volvo testen elektrische FH met treingewicht tot 60 ton

DHL Freight en Volvo Trucks werken samen om de introductie van zware elektrische trucks in Europa te versnellen. De gecombineerde inspanning markeert een nieuwe belangrijke stap in de richting van klimaatneutrale transportoplossingen voor de langere afstand, aldus Volvo Trucks.

Op dit moment worden elektrische trucks voornamelijk gebruikt voor kortere afstanden binnen steden en in stedelijke gebieden. DHL Freight en Volvo Trucks zijn echter een project gestart dat zich richt op zwaar elektrisch transport over langere afstanden. De twee bedrijven testen een volledig elektrische FH met treingewichten tot 60 ton.

Pilot

Vanaf maart rijdt de elektrische FH tussen twee logistieke terminals van DHL Freight in Zweden. Het gaat om een afstand van ongeveer 150 km. Tijdens de pilot doen Volvo en DHL belangrijke ervaring en informatie op over het opzetten en exploiteren van een adequate laadinfrastructuur. De verzamelde inzichten zullen helpen bij het optimaliseren van de juiste balans tussen gereden afstand, laadgewicht en oplaadpunten in het dagelijkse vrachtvervoer over de weg.

Samenwerking

“Ons doel is om alle logistiek gerelateerde emissies tot nul terug te brengen. Om dit te bereiken, zijn al belangrijke mijlpalen behaald. Vergeleken met 2007 is de CO2-efficiëntie van DHL met 35% verbeterd. We hebben hiervoor innovatieve technologische oplossingen en sterke partners nodig. Ik ben ervan overtuigd dat onze samenwerking met Volvo Trucks ons zal helpen bij het behalen van onze ambitieuze milieudoelstellingen in het wegtransport”, zegt Uwe Brinks, CEO bij DHL Freight.

elektrische fh

Volvo Trucks onderzoekt alle verschillende aspecten die bij elektrificatie komen kijken. Elk aspect van elektrificatie wordt daarbij in overweging genomen, inclusief opladen, routeplanning, voertuigen, service en overige ondersteuning.

‘Technologie aanpassen aan behoefte klant’

“De transportsector verandert snel. De keuze om duurzaam te zijn is een steeds belangrijker zakelijk voordeel voor veel van onze klanten. We bieden effectieve transportoplossingen die helpen bij een snelle transitie naar fossielvrije brandstoffen zoals elektriciteit. We hebben een langdurige relatie met DHL. Hun brede en wereldwijde expertise in logistiek stelt ons in staat om de voorwaarden te bestuderen om vooruitgang te boeken met deze nieuwe technologie en deze aan te passen aan de behoeften van de klant en zijn specifieke transport”, zegt Roger Alm, President bij Volvo Trucks.

DHL Freight stimuleert actief verschillende projecten op het gebied van duurzame en fossielvrije technologie. Tevens heeft het een klimaatgericht transportsysteem in Zweden geïntroduceerd. Klanten die dit systeem gebruiken, betalen een vaste toeslag voor elk verzonden pakket of elke pallet en de inkomsten die daarmee worden gegenereerd, worden volledig geïnvesteerd in schone technologieën.

volvo fh electric

‘Enorme uitdaging’

“De logistieke sector staat voor een enorme uitdaging. Deze biedt tegelijkertijd ook een grote kans: het CO2-neutraal maken van de transportsector. De samenwerking met Volvo Trucks helpt DHL Freight om een ​​nog grotere rol te spelen in de overgang naar duurzame alternatieven en toont opnieuw onze langetermijnstrategie voor klimaatneutraal transport aan”, legt Robert Zander, CEO van DHL Freight Zweden, uit.

Volvo FL en FE Electric

De Volvo FL Electric en Volvo FE Electric voor stadsdistributie zijn nu al in serieproductie. DHL Supply Chain heeft onlangs een nieuwe Volvo FL Electric in Londen in gebruik genomen en daarmee de eerste volledig af fabriek geproduceerde elektrische Volvo-truck voor stadsdistributie in Engeland geïntroduceerd. Ook in Nederland rijden al verschillende Volvo’s FL en Volvo’s FE Electric rond, onder andere bij Renewi, Oegema en Circulus-Berkel.

“Onze belofte is dat onze volledige truckrange uiterlijk in 2040 fossielvrij zal zijn”, besluit Roger Alm.

volvo fh electric

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie