Noorse boetes illegale cabotage Girteka
| 11:43 | Korneel Luth

Deense belasting chauffeurs Kim Johansen

De Deense transporteur Kim Johansen moet belasting gaan afdragen voor chauffeurs van buitenlandse vestigingen.

Dat meldt de Deense vakbond 3F die een zaak tegen Kim Johansen had aangespannen. De uitspraak luidt dat Kim Johansen met terugwerkende kracht vanaf 20 september 2012 Deense inkomstenbelasting moet betalen over de salarissen van buitenlandse chauffeurs die in Denemarken rijden.  

De chauffeurs zouden fiscaal-juridisch gezien doorgaan voor werknemers van een Deense firma en daarmee onder de Deense belastingwetgeving vallen. De Deense hoofdvestiging in Greve betaalt de Estse vestiging namelijk voor het gebruik van de chauffeurs.

Kim Johansen wellicht niet in beroep

In een reactie op de uitspraak zegt eigenaar-directeur Kim Johansen nog niet te weten of hij in beroep gaat.

De aan de Deense belastingdienst af te dragen bedragen zouden niet al te hoog zijn. Het betreft uitsluitend werk (vervoer) dat in Denemarken plaats vindt en plaats heeft gevonden. Als Johansen in beroep gaat, dan doet hij dit uit principe. 

In de uitspraak wordt erkend dat trucks van Kim Johansen weinig Deense kilometers rijden. Het bedrijf voert zo’n vierduizend internationale transporten per week uit, waarvan minder dan driehonderd de Deense grens overschreiden.

400 trucks, 700 Roemeense en Bulgaarse chauffeurs

Kim Johansen is met vierhonderd trucks één van de grootste transportbedrijven van Denemarken. Het bedrijf heeft ook vestigingen in Frankrijk, Noorwegen, Polen en Estland.

De ruim 700 chauffeurs komen echter uit Roemenië en Bulgarije, de armste landen van Europa. Deze chauffeurs zijn in dienst van de Estse vestiging. Ze krijgen minder dan 13.500 Deense kroon per maand, terwijl ze op Deens gekentekende trucks rijden, zo meldt 3F.

Tegenvaller voor vakbond

De uitspraak is eigenlijk een forse tegenvaller voor vakbond 3F. Kim Johansen mag namelijk wel gewoon doorgaan met het betalen van Oost-Europese lonen aan de chauffeurs. 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Het bedrijf zou helemaal geen binnenlandse ritten uitvoeren in Denemarken. Als dit klopt, is Kim Johansen gevrijwaard van cabotage-aanklachten en lijkt hij het spel slim te spelen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie