parkeerplaatsen
| 15:02 | Bert Mateboer

Parkeerplaatsen langs de A28 blijven

Het bericht dat Rijkswaterstaat van plan is een groot aantal parkeerplaatsen langs de A28 te sluiten, blijkt niet juist te zijn. Eind augustus circuleerden deze berichten in de pers. Bij navraag blijkt dat Rijkswaterstaat alleen onderzoeken doet maar nog geen vaste plannen heeft om deze parkings te sluiten.

Het zou gaan om parkeerplaatsen zonder voorzieningen. Dagblad De Stentor berichtte dat Rijkswaterstaat zes van dergelijke parkeerplaatsen langs de A28 tussen Amersfoort en Zwolle wilde gaan sluiten. Dit in verband met de drukte op deze route. Het invoegend verkeer vanaf deze parkeerplaatsen zou de doorstroming hinderen en ook voor meer onveiligheid zorgen. Ook parkeerplaatsen zonder voorzieningen langs andere snelwegen zouden op de lijst staan om dit jaar nog gesloten te worden. Dit gaat om in totaal 38 stuks.

Rijkswaterstaat ontkent nu deze berichten. Er zou wel een officieel onderzoek zijn geweest naar veiligheid en doorstroming op de A28. Daarin zou de suggestie zijn gedaan om de parkings zonder voorzieningen te sluiten. Maar een woordvoerder van Rijkswaterstaat verzekert dat er zeker geen parkeerplaatsen zullen verdwijnen. Er zal altijd eerst gekeken worden of er op een andere plek parkeerplaatsen bij kunnen komen voordat er een parkeerplaats wordt afgesloten.

Niet bedoeld voor overnachting

Overigens is het uitgangspunt van Rijkswaterstaat al jaren dat de verzorgingsplaatsen langs de autosnelwegen in principe niet bedoeld zijn voor overnachtingen. De weggebruikers kunnen op de verzorgingsplaatsen even hun reis onderbreken om te tanken, even wat te eten of te drinken, een sanitaire stop te maken of de lading te inspecteren. Om te overnachten zouden chauffeurs in de visie van Rijkswaterstaat eigenlijk gebruik moeten maken van bewaakte parkings. Rijkswaterstaat stimuleert daarom de aanleg van private truckparkings waarvan er op dit moment nog veel te weinig zijn in Nederland. Als het aantal bewaakte parkings toeneemt, zal Rijkswaterstaat het overnachten op parkeerplaatsen verder ontmoedigen.

parkeerplaatsen

Eén van de parkeerplaatsen langs de A28 die volgens geruchten op de nominatie stonden om te verdwijnen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie