Van Genugten De Rooy Dakar Iveco
| 09:35 | Rik Werner

Dakar slot: vierde etappewinst Van Genugten, eindzege voor Nikolaev

Iveco-coureur Ton van Genugten heeft de veertiende en laatste etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Nederlander boekte daarmee zijn vierde dagzege. De Rus Eduard Nikolaev won onbedreigd het algemeen truckklassement.

Ton van Genugten wist in de 120 kilometer tellende eindsprint Martin Macik (Liaz) nét achter zich te houden. De Nederlander lag bij het eerste en tweede meetpunt nog achter Macik, maar wist door een sterk laatste deel de dagzege binnen te hengelen. Het verschil met Macik bedroeg elf seconden.

Van Genugten Iveco Dakar De Rooy

Huzink

De Nederlander Gert Huzink (Renault) was in de laatste etappe lekker op dreef. Hij finishte verrassend als vijfde, op vijf minuten van winnaar Van Genugten. In het algemeen klassement eindigde Huzink als beste Nederlander op de zevende plaats, op bijna negen en een half uur achterstand van de winnaar. Van Genugten moest zich na de pech in de dertiende etappe tevreden stellen met plek acht. ,,We zullen het ermee moeten doen. Bij iedereen gaan dingen fout. Kamaz heeft ook tijd laten liggen. Dat hoort erbij. Eén slechte dag mag je hebben, maar geen vier.” Schrale troost: Van Genugten won de meeste etappes. Maurik van de Heuvel (DakarSpeed, Scania) finishte tenslotte als negende in het vrachtwagenklassement.

Dat de eindzege naar de Rus Eduard Nikolaev (Kamaz) ging, mocht nauwelijks meer een verrassing heten. Door de uitvalbeurt van naaste belager Federico Villagra (Team De Rooy Iveco) in de voorlaatste klassementsproef was de eindoverwinning nog slechts een formaliteit. Nikolaev zegevierde voor de vierde maal in Le Dakar.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie