DAF XF 105 ‘nieuwe stijl’ voor Hatzmann-Betten
| 20:33 | Truckstar Redactie

DAF XF 105 ‘nieuwe stijl’ voor Hatzmann-Betten

Vrijdag 15 november is er bij Hatzmann-Betten uit Appelscha een DAF XF105 in nieuwe stijl gaan rijden.

We spreken Rik Hatzmann, met zijn 22 jaar een jonge telg in de transportfamilie. “We hadden op korte termijn een extra auto nodig”, vertelt hij, “en Cosmo Trucks Heerenveen kon deze binnen vier weken kant en klaar leveren. Het gaat om een DAF XF105.460 Super Space Cab”. En daarmee benoemt Rik al direct het belangrijkste verschil ten opzichte van eerdere DAF’s. Want Hatzmann-Betten, vooral bekend van Volvo’s en Scania’s, rijdt dan wel sinds 2003 met DAF’s, een Super Space Cab kwam nog niet eerder voor. “De Super Space Cab heeft toch een hele andere uitstraling dan een Space Cab”, vervolgt Rik. “Hij is veel hoger en minder vierkant en oogt moderner, mede dankzij de skylights. Ook de binnenkant biedt veel meer leef- en opbergruimte. Na overleg met mijn vader was het duidelijk: er moest maar eens een Super Space Cab komen”.

DAF XF 105 ‘nieuwe stijl’ voor Hatzmann-Betten
Keurig spuitwerk in nieuwe stijl

Nieuwe stijl

Voor Jurjen Ypma van Cosmo Trucks Heerenveen was dat geen probleem en op 15 november leverde hij de DAF keurig opgebouwd af. Rik: “We hebben een beetje een nieuwe stijl doorgevoerd, met die haken op het dak. Bij onze Volvo’s en Scania’s hebben we daar een compleet wit vlak, maar dat zou nu wel een heel groot vlak worden. Bovendien wordt het dan ook erg vierkant. De witte haken vonden we een frisse uitstraling geven. En datzelfde geldt voor de blauwe letters op de deuren; deze waren voorheen altijd rood en in een ander lettertype. Dit lettertype is wat strakker en beter leesbaar van afstand”.

Opbouw

De DAF werd naast het strakke spuitwerk voorzien van vijf toplampjes, twee luchthoorns, een led lichtbak en twee zwaailampen die door de spoiler werden geplaatst. Op de vraag of Rik, die zelf met de DAF is gaan rijden, de auto nog verder wil opbouwen, kan de Fries nog niet duidelijk antwoord geven. “Wellicht dat ik er nog wat aan wil doen, zoals twee lampjes op de grille, maar voorlopig moet de wagen gewoon rijden. We rijden ook veel in de weekenden, dus veel tijd daarvoor is er voorlopig niet”. De DAF zal voornamelijk worden ingezet in het transport van bouwmaterialen en aardappelen en zal te vinden zijn in Nederland, Duitsland en België.

DAF XF 105 ‘nieuwe stijl’ voor Hatzmann-Betten
De rode letters op de deuren waren al jaren het kenmerk van Betten

Hatzmann-Betten

Hatzmann-Betten heeft zich vooral gespecialiseerd in koel- en vriestransporten, AGF transport en in het vervoer van bouwmaterialen en glas. Het wagenpark bestaat uit 20 trucks en het bedrijf kent al een lange historie. In 1930 werd het opgericht door grootvader Jannes Betten. In 1990 kwam de leiding in handen van Jannes Betten en zijn zwager Henk Hatzmann.

DAF XF 105 ‘nieuwe stijl’ voor Hatzmann-Betten
Betten Transport gaat al even mee: het werd opgericht in 1930!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie