3 miljoenste as
| 09:16 | Arjan Olsthoorn

DAF Trucks Vlaanderen levert haar 3 miljoenste as af

DAF Trucks Vlaanderen leverde deze week haar 3 miljoenste as af. De mijlpaal valt samen met het 50-jarig jubileum van de assenfabriek in het Belgische Westerlo. Investeringen in de productiefaciliteiten leidden recent tot de introductie van een nieuwe generatie efficiënte achterassen.

Voor optimale prestaties en daarmee efficiency van zijn aandrijflijnen ontwikkelt en bouwt DAF Trucks al sinds jaar en dag vrijwel alle assen zelf. Sinds 1971 vindt die productie plaats in de eigen fabriek in Westerlo, waar ook DAF’s hoogwaardige cabines van de band komen.

Verschillende assen

In de fabriek langs de snelweg E313 van Luik naar Antwerpen worden dagelijks zo’n 600 voor- en achterassen geproduceerd. “Omdat de inzet van elke truck uniek is, worden ook de assen volledig afgestemd op de specifieke applicatie”, weet George Beekwilder, Plant Manager van de assenfabriek. “Voorassen, voorloopassen, sleepassen, al dan niet dubbel aangedreven tandems, gestuurde assen, assen met of zonder naafreductie; de mogelijkheden die DAF biedt, zijn ongekend. En zoals onze fabrieken in Eindhoven en Leyland trucks op klantenorder produceren, zo doen wij dat hier in Westerlo met de assen. Hierdoor kunnen we voor elke truck de beste prestaties en maximale efficiency garanderen.”

Busbouwers

DAF Trucks Vlaanderen produceert op jaarbasis ook enkele duizenden assen voor producenten van bussen en touringcars, alsook van speciale voertuigen. Deze vinden hun weg over de hele wereld – doorgaans in combinatie met bij DAF gebouwde Paccar-motoren.

DAF Trucks Vlaanderen

De 3 miljoenste as kwam op 30 september van de band in DAF’s assenfabriek in Westerlo.

Voor de leek zien assen er al sinds jaar en dag hetzelfde uit. De evolutie die de assen van DAF de afgelopen decennia hebben doorgemaakt, is echter enorm. Ze werden vele tientallen kilo’s lichter en tegelijk vele malen stijver en sterker voor een optimale levensduur. Ook op het vlak van efficiency werden grote stappen gemaakt. Onder meer door een nieuw proces van verspanen waardoor de tandwielen van het differentieel nog nauwkeuriger – en dus efficiënter – in elkaar grijpen.

Nieuwe generatie achterassen

Op het gebied van efficiency betekenen ook de achterassen van de nieuwe DAF XF, XG en XG+ die DAF begin oktober voor het vervoer over de lange afstand in productie neemt, opnieuw een belangrijke stap voorwaarts. Deze assen zijn niet alleen (opnieuw) kilo’s lichter en nóg robuuster dan hun voorgangers, maar bovenal nog eens 3% efficiënter. Dat is bereikt door de wrijvingsverliezen in het aslichaam verder te reduceren door toepassing van nieuwe pignonlagers, andere afdichtingen en een lager olieniveau.

Investeringen in processen

Het einde van alle ontwikkelingen is nog niet in zicht, stelt Beekwilder vast. “DAF investeert momenteel tientallen miljoenen in de assenfabriek. Daardoor houden we de volledige productie van assen in eigen hand. Van het lassen en stralen tot aan de fabricage van naven. Dat geeft DAF én zijn klanten een enorm voordeel. Het betekent namelijk dat voertuigen en assen altijd perfect op elkaar zijn afgestemd voor een maximale levensduur, hoge prestaties en de laagste kosten per kilometer.”

De investeringen komen ook ten goede aan de 600 medewerkers van de assenfabriek en niet te vergeten het milieu. “Machines worden steeds weer stiller en belastend werk wordt uitbesteed aan high-tech robots. Door de verdere verduurzaming van onze processen, is het mogelijk de chemische afvalstroom met maar liefst meer dan 98% te reduceren. Zo gaan ergonomie en aandacht voor het milieu hand in hand met het steeds weer verder verbeteren van de kwaliteit en efficiency.”

DAF Westerlo

DAF Trucks President Harry Wolters onthulde samen met assenfabriek productiemedewerker Enkmend Bayarmagnai de 3 miljoenste as.

DAF assenfabriek

DAF produceert al 50 jaar assen in Westerlo.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie