| 19:14 | Bert Mateboer

DAF toont nieuwe bouwvoertuigen op Bauma

DAF presenteert zijn Nieuwe Generatie trucks voor het bouwsegment op de Bauma, ’s werelds grootste beurs voor de bouwsector, die van 24 tot en met 30 oktober plaatsvindt in München. Het gaat om de nieuwe DAF XDC en XFC.

De XDC en XFC worden geleverd in 2,- 3,- en 4-assige uitvoeringen en zowel met enkele als dubbele aandrijving. Beide bouwtrucks zijn specifiek ontwikkeld voor zwaar werk onder ruige omstandigheden. De trucks hebben een grote oploophoek van 25 graden en een enorme bodemvrijheid van 33 tot 39 centimeter, afhankelijk van de specificatie.

Aan de voorkant hebben de trucks een robuuste, 3-delige stalen bumper. Ze worden standaard uitgerust met een stalen plaat die de radiateur beschermt. De voertuigen vormen de ideale basis voor kippers, betonmixers, haakarmen  en andere taak-specifieke opbouwen.
Als krachtbron maken de XDC en XFC gebruik van de nieuwe PACCAR MX-11 en MX-13 motoren. Deze leveren vermogens tot 530 pk. De overbrenging gaat via een automatische TraXon versnellingsbak die voorzien is van een speciale off-road instelling voor optimale schakelprestaties in moeilijk terrein. Schakelen gaat snel en bij hoge toerentallen voor maximale prestaties in zwaar of heuvelachtig terrein. Daarnaast selecteren de XDC en XFC altijd automatisch de juiste wegrijversnelling. Nieuw zijn verder ‘ASR Off’ en ‘Rock Free’ voor optimale tractie op glad wegdek of om weg te kunnen rijden uit bijvoorbeeld mul zand of grind.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie