kartelzaak
| 09:09 | Arjan Olsthoorn

DAF schikt in kartelzaak: vergoeding voor Nederlandse transporteurs

NLtruckkartel en DAF zijn tot een schikking gekomen voor meer dan 1.000 Nederlandse afnemers van DAF trucks. NLtruckkartel is een initiatief van TLN en transportverzekeraar TVM. Daarmee is NLtruckkartel, bijgestaan door de advocaten van Hausfeld, het grootste claiminitiatief in Nederland dat een schikking treft als gevolg van het truckkartel.

Het nu bereikte onderhandelingsresultaat is uitsluitend met DAF, dat bereid is een redelijke vergoeding te betalen. De trucks van DAF zullen nu uit de procedures worden verwijderd, terwijl de procedures tegen de andere fabrikanten onverminderd doorgaan.

Omdat zowel NLtruckkartel als DAF nog wel in andere procedures verwikkeld zijn – maar niet meer met elkaar – zullen geen nadere bedragen of details van de schikking naar buiten worden gebracht.

TLN en TVM zijn tevreden met het resultaat. Zij waarderen de samenwerking met DAF bij het bereiken van een gezamenlijke oplossing. TLN-voorzitter Elisabeth Post: “Wij hebben ons altijd ingezet voor een redelijke oplossing voor onze leden. Daarbij spelen tijd en snelheid een belangrijke rol. Maar redelijkheid betekent ook een aanvaardbare schikking. Wij zijn inmiddels acht jaar bezig met deze zaak en ik ben bang dat het einde nog niet in zicht is. Ik ben daarom tevreden dat DAF als eerste bereid is geweest om naar de onderhandelingstafel te komen. Daarmee ligt er dit jaar nog een concrete betaling op tafel voor de meer dan 1.000 kopers van DAF trucks die wij in deze procedure vertegenwoordigen.”

‘Mijlpaal’

TVM, dat voor enkele honderden ondernemingen in de procedure rechtsbijstand biedt, staat ook achter het resultaat. Michel Verwoest, voorzitter van de Raad van Bestuur (CEO) van TVM: “Al jaren is er een unieke samenwerking tussen TVM, TLN en Hausfeld rondom het truckkartel. Samen hebben we nu een eerste belangrijk resultaat behaald door te schikken met DAF. We zijn trots dat er een goede regeling is getroffen voor onze aangesloten rechtsbijstandsverzekerde leden en de sector. Deze collectieve regeling is een mijlpaal voor de bij NLtruckkartel aangesloten transportondernemers. Tevens is het een mooie steun in de rug voor de sector. Het eind is nog niet in zicht, maar de kracht van het collectief en de intensieve samenwerking wordt met deze regeling bevestigd. We kijken met vertrouwen uit naar de toekomst.”

Lees ook: DAF schikt voor honderden miljoenen in kartelzaak

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie