| 00:01 | Arjen van Vliet

DAF passeert magische grens van 2 miljoen… kilometers

Twee miljoen kilometer afleggen met een DAF vrachtauto? Buiter Transport in Staphorst heeft het voor elkaar gekregen.

Het bedrijf maakt nog dagelijks gebruik van de inmiddels elf jaar oude DAF XF105.410.  “We hebben hem destijds gebruikt gekocht met drie ton op de teller. Hij heeft altijd naar volle tevredenheid dienst gedaan en doet dat nog steeds”, aldus directeur-eigenaar Henk Buiter. “Hij heeft zelfs nog de eerste koppelingsplaten.”

Onbarmhartig

De DAF is volgens Buiter niet extra ontzien of met fluwelen handschoenen behandeld. “Het leeuwendeel van de ritten leidt naar Scandinavië, waar het weer en de rijomstandigheden best wel eens een onbarmhartig zijn. De XF is bovendien door meerdere chauffeurs bereden. Dus nergens is een uitzondering gemaakt om koste wat het kost deze hoge kilometerstand te halen.” De ondernemer geeft te kennen nu vooral zélf met de truck op pad te gaan. “Het is immers toch wel een bijzonder voertuig. Het is de eerste truck ooit in ons bedrijf waarmee we de 2 miljoen kilometer hebben bereikt.”

Twee miljoen kilometer afleggen met een DAF vrachtauto? Buiter Transport in Staphorst heeft het voor elkaar gekregen.

Onderhoud

Buiter wil niet spreken van een bijzondere prestatie: “Zonder goed en tijdig onderhoud was deze prestatie natuurlijk niet mogelijk geweest.” Over vervanging zegt de Staphorster voorlopig niet te piekeren. “Dat zijn we voorlopig niet van plan. Hij rijdt nog prima en zo lang hij dat doet, houden we hem in bedrijf.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie